Annons

Fem dödade i hotellattack i Pakistan

Fem personer dödades i lördagens attack mot ett lyxhotell i sydvästra Pakistan.
Polis och militär dödade de tre gärningsmännen i en flera timmar lång insats.
Pakistan • Publicerad 12 maj 2019
Pakistans premiärminister Imran Khan fördömer attacken. Arkivbild
Pakistans premiärminister Imran Khan fördömer attacken. ArkivbildFoto: Jon Gambrell/AP/TT

När de beväpnade och militärklädda personerna anlände till det femstjärniga hotellet i hamnstaden Gwadar sköt de ihjäl ordningsvakten vid entrén. Ytterligare tre personer som var del av hotellpersonalen dödades, samt en soldat i de strider som utbröt när polis och militär kom till platsen.

I striderna ska gärningsmännen ha barrikaderat sig i en trappa som ledde till översta våningen, där de omringades. Tidiga uppgifter gjorde gällande att angriparna var fyra till antalet, men efter att byggnaden sökts igenom slås det fast att de var tre.

Annons

Sex personer skadades, varav fyra soldater och två av hotellets anställda.

"Riktat mot kineser"

Hotellet heter Pearl Continental och ligger på en höjd på en halvö som utgör en stor del av Gwadar. Det frekventeras till större delen av utländska gäster, framför allt kineser. Enligt lokala myndigheter var byggnaden dock tom när attacken inträffade.

Staden ligger i provinsen Baluchistan och den separatistiska organisationen Baluchistans befrielsearmé har tagit på sig ansvaret för hotellattacken.

Organisationen säger i ett uttalande att angreppet var riktat mot "kineser och andra utländska investerare". Den kinesiska ambassaden i Islamabad fördömer attacken och berömmer den pakistanska armén för sin "heroiska insats".

Baluchistan är Pakistans största provins men också den fattigaste.

Khan fördömer

Pakistans premiärminister Imran Khan fördömer attacken.

"Sådana försök, speciellt i Baluchistan, syftar till att sabotera våra ekonomiska projekt och vårt välstånd", säger Imran Khan i ett uttalande.

Gwadars strategiska läge har lett till stor kinesisk uppmärksamhet på senare år. Kina har investerat motsvarande hundratals miljarder kronor i Pakistans infrastruktur som del av den "nya sidenväg" man vill skapa genom Asien, där Gwadar som hamnstad är tänkt att bli en särskild knutpunkt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons