Annons

Pråmar och flodbadare kan bli strandsatta

Themsen torkar och Rhen är knappt farbar.
Värmen får flera av Europas viktigaste floder att se ut som att de sinar.
Europa • Publicerad 10 augusti 2022
Floden Rhen vid Köln ser ut att sina.
Floden Rhen vid Köln ser ut att sina.Foto: Martin Meissner/AP/TT
Londons invånare är beroende av Themsen.
Londons invånare är beroende av Themsen.Foto: Matt Dunham/AP/TT

Vattennivån i Rhen har sjunkit så lågt att de viktiga pråmtransporterna kan gå på grund. Flodleden är ett viktigt blodomlopp för att forsla enorma mängder varor till tysk industri och hushåll. Bensin, kol och förnödenheter förs fram av de tungt lastade pråmarna.

Redan tvingas rederier att minska mängden på lastfartygen på grund av lågt vattenstånd, men på onsdagen kom en officiell varning om att vattennivån är så låg att Rhen måste stängas för trafik.

Flaskhals hotas

Annons

– Rhens nautiska flaskhals vid Kaub har mycket låga vattennivåer, men floden går fortfarande att navigera med båtar som inte sjunker ned djupt, säger Tim Alexandrin på Tysklands transportdepartement enligt AP

Västeuropas näst största flod, efter Donau, kan få så låg vattennivå som 40 centimeter på fredag. Vattennivån kan sjunka ytterligare, men myndigheter och flodfarare hoppas på att den inte sjunker till den rekordlåga nivån på 27 centimeter 2018.

– Då saknade många bensinstationer bränsle till pumparna, då pråmarna inte nådde fram, berättar Alexandrin.

Themsen i England har också en omfattande transporttrafik och strategisk betydelse. Den är också viktig som källa till dricksvatten för engelsmän. Bolaget Thames water varnar för vattenrestriktioner för Londons 15 miljoner vattenanvändare.

Som savannmarsch

Vid dess vanligtvis synliga början, i Cotswolds Hills nära Wales, syns inte många droppar av Themsen.

– Vi har ännu inte hittat floden, säger Michael Sanders som besöker Cotswold.

Och David Gibbons, som promenerat utefter hela Themsen med vänner, konstaterar torrt:

– Det är som att promenera över Afrikas savanner.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons