Annons

Prahl om Malta: "Inget dåligt lag"

Slutbetyget på den här landslagsvåren sätts visserligen först efter mötet med Spanien på Santiago Bernabéu i Madrid.
Men allt annat än seger mot Malta i kväll ger underkänt.
Då varnar Tom Prahl för att det kan bli ett nog så svårt prov.
Fotboll • Publicerad 7 juni 2019
Tom Prahl har koll på Malta.
Tom Prahl har koll på Malta.Foto: Claudio Bresciani/TT

Prahls reflektioner om Malta efter att ha sett kvällens motståndare mot Färöarna och Spanien tidigare i EM-kvalet:

– Jag var med när de vann (2–1) sin första tävlingsmatch på 13 år, mot Färöarna. Det var stor glädje därnere. De har haft italienska tränare under många år och varit rätt präglade av mycket försvarstänk.

Annons

– De har försökt att bli lite mer anfallsinriktade och spelat med en fyrbackslinje mot tidigare tre mittbackar. Mot Färöarna var man klart bättre i spel, bollinnehav och chanser.

Försvarar lågt

Mot Spanien spelade Malta som tidigare – med ett lågt försvar.

– Trots att Spanien kanske hade 80–20 i bollinnehav vimlade det inte av chanser. Man ska bryta ned Malta och det är absolut ingen självklarhet. Det är en motståndare man ska hantera och det är ingen slagpåse, säger Prahl.

Med ett undantag har Malta inte berett ett svenskt landslag några problem på svensk mark. I EM-kvalet 1987 vann Sverige med matchens enda mål i Göteborg. Mer dramatiskt var det i VM-kvalen 1973 (2–1) och 2009 (1–0), som båda spelades på Malta.

Inga slagpåsar

– Det finns inga slagpåsar längre, alla lag är välorganiserade. Alla vet hur svårt det kan vara att möta så kallade blåbärslag. Det är väldigt mycket markeringsspel, italienskinspirerat försvara tätt och ligga lågt över Malta.

TT: Vad hade Spanien problem med som bara vann med 2–0?

– Du vet hur Spanien spelar, de ska hålla i bollen till döddagar. Det blir så klart att Malta hinner tillbaka och det blir en köttmur att bryta sig igenom.

Prahl vill inte gå in på vilken taktik Sverige ska ha, det överlåter han åt förbundskaptenerna Janne Andersson och Peter Wettergren, men han konstaterar:

– Ju mindre folk du har att bryta ned desto bättre är det. Det gäller att göra jobbet noga och ordentligt.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons