Annons

Polsk demonstration mot amerikansk lag

Polen • Publicerad 11 maj 2019
Tusentals nationalister och högerextremister demonstrerade i Polens huvudstad Warszawa mot en amerikansk lag om återlämnande av judars egendomar som beslagtogs under andra världskriget och tiden därefter.
Tusentals nationalister och högerextremister demonstrerade i Polens huvudstad Warszawa mot en amerikansk lag om återlämnande av judars egendomar som beslagtogs under andra världskriget och tiden därefter.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Flera tusen nationalister och högerextremister demonstrerade i Polens huvudstad Warszawa på lördagen mot en amerikansk lag om återlämnande av egendomar som beslagtogs från judar under andra världskriget och tiden därefter. Demonstranterna marscherade från premiärministerns kansli till den amerikanska ambassaden med plakat och fanor.

Lagen de retat upp sig på säger att utrikesdepartementet i Washington ska rapportera till kongressen om vilka framsteg som görs i olika länder, däribland Polen, när det gäller att återlämna judisk egendom.

Annons

Den högerextrema rörelsen ONR:s ledare Robert Bakiewicz kallar den amerikanska lagen för "ett hot mot Polen och dess säkerhet".

Det konservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) och liberala krafter har däremot sagt att lagen inte kommer att påverka Polen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons