Annons

Politiska fångar släpps i Nicaragua

Nicaragua • Publicerad 11 juni 2019
Flera av de nu frisläppta fångarna deltog i förra årets regeringskritiska protester. Arkivbild.
Flera av de nu frisläppta fångarna deltog i förra årets regeringskritiska protester. Arkivbild.Foto: Alfredo Zuniga/AP/TT

Den nicaraguanska regeringen har släppt 50 politiska fångar som greps under förra årets protester mot president Daniel Ortega.

Frisläppandet gjordes möjligt genom en ny amnestilag som parlamentet sade ja till förra veckan. Enligt den ska både poliser och demonstranter som fängslades vid protesterna släppas. Lagen innebär också att fångarna inte får delta i fler regeringskritiska protester samt att säkerhetsstyrkors agerande i samband med protesterna inte kommer att utredas – något som har fått kritik.

Annons

President Daniel Ortegas beslut att genomföra flera reformer i landets välfärdssystem ledde i april förra året till stora demonstrationer. Protesterna möttes av våld från säkerhetsstyrkor och mer än 300 personer tros ha dödats.

Demonstranterna har krävt Ortegas avgång och nyval om två år, men det har han inte gått med på.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons