Annons

Politisk kris efter timmerstöld i Gabon

Gabon • Publicerad 10 juni 2019
Gabons president Ali Bongo. Arkivbild.Foto: Diomande Ble Blonde/AP/TT

Stöld av timmer för miljardbelopp har utlöst en djup politisk kris i Gabon.

En ny regering med tio färre ministrar presenterades på måndagen sedan president Ali Bongo i sitt första tv-sända tal efter en tids vård i Marocko begärt en regeringsombildning.

Annons

I februari och mars hittade och beslagtog myndigheterna 392 containrar med 5 000 kubikmeter illegalt avverkat fridlyst rosenträ hos kinesiska bolag i hamnen i Owendo. Värdet på virket har uppskattats till mellan 2,3 och 7,4 miljarder kronor. Men i slutet av april var plötsligt 353 av containrarna borta.

Omkring 200 av de stulna containrarna återfanns senare, men presidenten rasade över tilltaget.

Flera regeringsföreträdare har fått avgå efter skandalen. Och förra månaden avskedade Bongo vicepresidenten och skogsministern.

I den nya regeringen har en särskild post inrättats med anledning av den olagliga hanteringen av fridlyst trä – ministern för främjande av gott styre och bekämpande av korruption.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons