Annons

Polisvarning mot Operation rimfrost

Brott • Publicerad 12 februari 2020
Erik Nord, chef i polisområde Storgöteborg. Arkivbild.
Erik Nord, chef i polisområde Storgöteborg. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Polisens nationella särskilda satsning Operation rimfrost har varit i gång i tre månader. Men Erik Nord, chef i polisområde Storgöteborg, ser problem med längre insatser.

– Det kan bli komplicerat sedan när man ska gå ur detta. Ju längre man håller på, desto mer permanent blir ett sådant här system, säger han till Dagens Nyheter.

Annons

Operation rimfrost inleddes i november i fjol sedan flera allvarliga brott inträffat, bland annat mördades en 15-årig pojke i Malmö. Operationen bedrivs i alla polisregioner, men det är i Malmö och region Syd man har fått förstärkning från polisen i andra delar av landet.

Erik Nord säger att det är ett bra verktyg att samordna polisens tillfälligt, bland annat vid ett statsbesök. Men exempelvis kan det förebyggande arbetet på lokal nivå bli lidande vid längre insatser.

– Det finns risk att så här långa särskilda händelser emellanåt kortsluter eller kastrerar det ordinarie ledningssystemet. Att allt som inte har koppling till rimfrost läggs åt sidan, säger han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons