Annons

Poliser dödade vid massrymning från fängelse

Kongo-Kinshasa • Publicerad 10 augusti 2022
En liknande massrymning initierad av ADF skedde 2020. Då från fängelset Kangbay i Beni. Arkivbild.
En liknande massrymning initierad av ADF skedde 2020. Då från fängelset Kangbay i Beni. Arkivbild.Foto: Al-hadji Kudra Maliro/AP/TT

Två poliser har dödats under en massrymning från ett fängelse i staden Butembo i Kongo-Kinshasa natten till onsdag.

Enligt en militär talesperson för regionen Beni stormades fängelset Kakwangura av beväpnade män. Under attacken dödades två poliser och över 800 fångar flydde. Även en av angriparna ska ha dött.

Annons

Stormningen ska ha utförts av en grupp som kallas Mai-Mai, enligt regionens talesperson Antony Mualushayi. Gruppen beskrivs som en "etnisk befrielseorganisation".

Men enligt organisationen Kivu Security Tracker, som övervakar oroligheterna i delar av Kongo, var det den militanta gruppen Allied Democratic Forces, (ADF) verksam i Centralafrika, som anföll fängelset. ADF har enligt USA kopplingar till terrorgruppen IS.

Av fängelsets 872 fångar lyckades alla utom 49 fly.

En liknande händelse skedde i ett annat fängelse i Beni i oktober 2020. Då rymde 1 300 fångar. Även då pekades ADF ut som angripare.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons