Annons

Poliser åtalas för grovt tjänstefel i mordfall

Två poliser åtalas för grovt tjänstefel i samband med flera händelser kopplade till en mordutredning i Borås. Även en försvarsadvokat och en jurist åtalas.
Brott • Publicerad 2 september 2022
Två poliser, en försvarsadvokat och en biträdande jurist åtalas vid Borås tingsrätt. Arkivbild.
Två poliser, en försvarsadvokat och en biträdande jurist åtalas vid Borås tingsrätt. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson/TT

Bland annat togs ett vittne, som redan hade förhörts utförligt, in en ytterligare gång och förhördes av en polis som inte var formellt inblandad i brottsutredningen. Förhöret ägde rum utan åklagarens vetskap på försvarsadvokatens rum.

Samma polis samt en kollega åtalas också för att de i samma utredning felaktigt hanterat ett beslag av en mobiltelefon. Telefonen, som de fått av en nära anhörig till brottsoffret, misstänktes innehålla filmmaterial som var av betydelse för att lösa mordet.

Annons

En av poliserna åtalas även för brott mot tystnadsplikten eftersom hemliga uppgifter spreds från mordutredningen.

Utöver det åtalas också två andra personer. En av dem var en biträdande jurist som arbetade på advokatbyrån där det otillåtna förhöret ägde rum. Enligt åtalet hjälpte juristen till med att få till stånd förhöret, och personen åtalas därför för medhjälp till grovt tjänstefel.

"Jag åtalar också försvarsadvokaten och den ena polisen för givande respektive tagande av muta. Jag anser att det var en otillbörlig förmån bland annat att polismannen under cirka ett års tid fick ha ett arbetsrum vid advokatbyrån, samma rum som det aktuella förhöret hölls i", säger förundersökningsledare Nicklas Englund i ett pressmeddelande.

Vittnet och den nära anhörige är målsägande i fallet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons