Annons

Polisen vill synliggöra fler brottsoffer

Polisen i region Väst vill öka uppmärksamheten kring särskilt utsatta brottsoffer.
Nu ändras rutinerna för vilka händelser som publiceras på polisens sajt.
Brott • Publicerad 6 juni 2021
Polisen i region Väst vill uppmärksamma bland annat dem som utsätts för brott i en nära relation. Arkivbild.
Polisen i region Väst vill uppmärksamma bland annat dem som utsätts för brott i en nära relation. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polisen rapporterar varje dag om en lång rad brott och andra händelser på sin sajt.

Men vissa typer av brott – och därmed brottsoffer – syns relativt sällan i listan. Av hänsyn till offrens integritet har exempelvis våldtäkter, brott i nära relationer och vålds- och sexualbrott mot barn inte kommunicerats i lika hög grad.

"Måste prata om"

Annons

Från och med måndagen ändrar dock polisen i region Väst sina rutiner. Framöver ska även brott med särskilt utsatta brottsoffer synas mer på sidan.

– Vi måste väga det svåra i att skriva om den här typen av integritetskränkande fall mot att vi måste prata om det, säger Lars Eckerdal, som ansvarar för regionens arbete med särskilt utsatta brottsoffer.

– Att skriva om det är ett sätt att bidra till att ändra synsätt, att synliggöra de här brottsoffren på ett respektfullt sätt.

Utöver ändringen på sajten har regionen nyligen också beslutat att alla nya poliser ska få utbildning och göra praktik inom den aktuella ärendekategorin.

Ändrad syn

Enligt Lars Eckerdal handlar det både om att polisen vill bli bättre på att utreda brotten och om att synsättet förändrats.

– Hela samhället har väl över tid förflyttat synen på den här typen av ärenden, så att vi ser dem som de är, säger han.

– Det vill säga grova brott där människor utsätts i en miljö där de skulle ha varit som tryggast.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons