Annons

Polisen varnar: Nya fall av telefonbedrägeri

Polisen varnar för bedragare som uppger sig representera Brottsofferjouren. Någon eller några personer ringer upp folk och ber dem att legitimera sig med sitt bank-id för att på så sätt kunna komma åt den drabbades bankkonto.
Brott • Publicerad 5 november 2020
Polisen varnar för att legitimera sig via bank-id när okända personer ringer upp. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Under onsdagen blev en man i Kristianstad uppringd och ombads använda sitt bank-id. När han sedan kontrollerade sitt bankkonto fattades det en större summa pengar, skriver Kristianstadsbladet.

Enligt tidningen har flera liknande fall uppmärksammats i Kristianstad de senaste veckorna, men då har gärningsmännen uppgett att de bland annat varit från polisen eller banken.

Annons

– Det är ett extra fult modus för här har man tydligen kapat Brottsofferjourens telefonnummer. Man ringer från ett riktigt telefonnummer här, så att säga, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson till TT.

Brottsofferjouren skriver på sin hemsida att de "aldrig (ber) om ditt personnummer eller dina bank-id-, eller kontouppgifter. Brottsofferjouren hanterar inga utbetalningar till brottsutsatta över huvud taget". Och ber drabbade att polisanmäla eventuella bedrägeriförsök.

I vintras varnade polisen för flera snarlika fall, bara i januari i år kom över tusen anmälningar om att bedragare försökte lura äldre på liknande vis.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons