Annons

Elva förundersökningar efter NMR-marsch

En person sitter anhållen och elva förundersökningar har inletts efter gårdagens NMR-demonstration i Kungälv.
Brott • Publicerad 2 maj 2019
Efter gårdagens nazistdemonstration i Kungälv inleder nu polisen arbetet med det rättsliga efterspelet. Arkivbild.
Efter gårdagens nazistdemonstration i Kungälv inleder nu polisen arbetet med det rättsliga efterspelet. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det blev oroligt när NMR marscherade genom Kungälv på första maj. Vid flera tillfällen utbröt bråk mellan nazister och motdemonstranter, och polisen fick göra ett stort antal ingripanden. När allt summerats under torsdagen kan polisen ge en bild av läget.

En sitter anhållen

En person sitter anhållen, tolv personer var initialt gripna, 36 personer omhändertogs för störande av den allmänna ordningen och sex omhändertags enligt en lag som kan användas när polisen utreder om människor har rätt att visats i landet.

Annons

Dessutom har nio personer hämtats in för förhör, samtliga av dessa är misstänka för brott. Totalt handlar det om 63 personer.

Dagen efter demonstrationen har polisen inlett elva förundersökningar.

Förundersökningarna handlar bland annat om våldsamt upplopp, med gripna från både NMR och motdemonstrationerna, om våld mot tjänsteman och om hets mot folkgrupp.

– De här siffrorna gäller torsdag, strax efter lunch, men det ändras hela tiden. Och de kan komma att ändras igen, säger Caroline Holmqvist.

Arbetar vidare

Det är troligt att fler förundersökningar kan tillkomma. Bland annat kommer polisen att gå igenom ett omfattande filmmaterial som finns från de kameror som poliser burit i samband med demonstrationen.

– Vissa filmsekvenser kan bjuda på fler brott, säger Caroline Holmqvist.

Polis och åklagare arbetar nu tillsammans med att utreda brotten. Utredningarna är resurskrävande. Därför skapas en grupp med utredare som utreder brotten i ett sammanhang och som också får stöd av personer med olika specialkompetenser.

– Vi gör en bedömning efter hur många vi kommer att behöva vara. Just nu startar vi arbetet, men vi tar höjd för att vi ska vara tillräckligt många, säger Caroline Holmqvist.

Det rättsliga efterspelet kan komma att ta tid. Fortfarande är det flera åtalade som väntar på rättegång efter NMR-demonstrationen i Göteborg i september 2017. En större rättegång är planerad till efter sommaren.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons