Annons

Polisen upplöste virusprotest i Stockholm

Polisen har ingripit mot ännu en demonstration mot smittskyddsrestriktioner. Tre misstänkta arrangörer har gripits, samt två personer som misstänks för våldsamt upplopp.
Coronaviruset • Publicerad 6 juni 2021
Polisen upplöser en demonstration mot smittskyddsregler på Gärdet i Stockholm.
Polisen upplöser en demonstration mot smittskyddsregler på Gärdet i Stockholm.Foto: Christine Olsson/TT
Den protesterande gruppen stannade vid monumentet "Protest" på Gärdet, som tidigare varit mål för arbetarrörelsens demonstrationer på 1 maj.
Den protesterande gruppen stannade vid monumentet "Protest" på Gärdet, som tidigare varit mål för arbetarrörelsens demonstrationer på 1 maj.Foto: Christine Olsson/TT

Åtminstone ett par hundra personer deltog i den protesterande folksamlingen, som gick längs med Strandvägen i Stockholm, genom Östermalm och stannade på Gärdet.

Gruppen kom till Gärdet strax efter klockan 15, varpå poliser klev in och började avvisa och leda bort personer ur den, med hänvisning till de tillfälliga bestämmelserna om hur många människor som får samlas i det offentliga.

Annons

Strax efter klockan 17 meddelade polisens presstalesperson Per Fahlström att samlingen var att betrakta som upplöst.

– Tre personer är misstänkta för brott mot ordningslagen genom att arrangera detta.

– Sedan kommer det också att upprättas anmälan gällande våldsamt upplopp. Två personer har gripits misstänkta för det.

Det finns inga uppgifter om att någon kommit till skada.

Demonstranterna gick bakom den så kallade Frihetsrörelsens banderoll, men budskapen på deltagarnas skyltar var blandade. Samlingens övergripande syfte är att ta strid med de restriktioner som myndigheterna infört för att begränsa spridningen av coronaviruset.

Rättad: I en tidigare version av denna text beskrevs det misstänkta brottet mot ordningslagen felaktigt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons