Annons

Polisen: Skjut upp fjällvandringen i Jämtland

Polisen råder dem som tänkt ge sig ut i Jämtlandsfjällen att skjuta upp vandringen av säkerhetsskäl. Orsaken är det kraftiga regnandet och höga flöden i vattendrag.
Väder • Publicerad 8 augusti 2023
Polisen avråder från att ge sig ut i Jämtlandsfjällen på grund av det tuffa väderläget. Arkivbild.
Polisen avråder från att ge sig ut i Jämtlandsfjällen på grund av det tuffa väderläget. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

"Då regn i kombination med hårda vindar kommer att fortsätta avråder polisen från att ge sig ut på fjällvandring de närmaste dygnen", skriver polisen på sin hemsida.

Uppmaningen till vandrare som redan befinner sig på en fjällstation eller i en fjällstuga är att stanna kvar där och följa väderutvecklingen.

"Kan raseras"

Annons

Det kraftiga regnandet har lett till väldigt höga flöden i små och medelstora vattendrag i Jämtlandsfjällen. Det gäller till exempel Vålån, och länsstyrelsen i Jämtland varnar på sin hemsida för mycket vatten i Vålådalsområdet. På tisdagsmorgonen gick det inte att vandra söderut från Vålådalen eftersom leden var översvämmad.

– Om man följer de markerade sommarlederna finns välbyggda broar över strida vattendrag i de allra flesta fall. Men broar kan raseras av vattenflöden och att i stället vada kan innebära en risk för att man dras med i vattnet. Är man väldigt van kan man bedöma läget, men är man ovan kan det bli direkt livsfarligt, säger Fjällsäkerhetsrådets samordnare Per-Olof Wikberg.

Stanna på plats

– Känner man sig osäker ska man, som polisen uppmanar till, stanna en dag extra på den plats man befinner sig, fortsätter han.

Enligt SMHI väntas också mycket hårda vindar, lokalt stormbyar, i Jämtlandsfjällen och i fjällkedjan norrut. Detta kan också medföra problem, men de höga vattenflödena är en större fara, enligt Per-Olof Wikberg.

– Vintertid kan vinden i kombination vara en stor fara, men nu är det relativt varmt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons