Annons

Polischef: Bråk i Hjällbo inte mellan klaner

Konfikten som blossade upp i Hjällbo står inte mellan klaner.
Att det har utmålats som en klankonflikt kan bli ett problem för polisarbetet, anser han.
Brott • Publicerad 9 juni 2021
Poliser i Hjällbo efter dödsskjutningen vid stadsdelstorget en eftermiddag i slutet av maj. Två dagar tidigare ägde ett stort bråk rum på samma plats. Arkivbild.
Poliser i Hjällbo efter dödsskjutningen vid stadsdelstorget en eftermiddag i slutet av maj. Två dagar tidigare ägde ett stort bråk rum på samma plats. Arkivbild.Foto: TT
Lokalpolischefen Ulf Merlander har prisats för polisens arbete i nordöstra Göteborg, som bland annat lett till att stadsdelen Gårdsten inte längre är ett "särskilt utsatt område". Här deltar han i konferensen Folk och försvar 2019. Arkivbild.
Lokalpolischefen Ulf Merlander har prisats för polisens arbete i nordöstra Göteborg, som bland annat lett till att stadsdelen Gårdsten inte längre är ett "särskilt utsatt område". Här deltar han i konferensen Folk och försvar 2019. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Sju personer anhölls på onsdagen som misstänkta för våldsamt upplopp, och i vissa fall för misshandel, efter det stora bråket mellan två grupper på stadsdelstorget i Hjällbo en fredagskväll för snart två veckor sedan.

Fyra personer är sedan tidigare häktade för våldsamt upplopp vid samma tillfälle. Alla fyra uppges tillhöra det så kallade Hjällbonätverket.

Annons

Onsdagens tillslag på flera adresser riktades åt ett annat håll.

– Alla utom en är personer från ”den andra sidan”, säger kammaråklagare Fredrik Berglund till GT.

– Det har tagit längre tid att identifiera dessa personer, tillägger han.

Säljer narkotika

Parallellt är en 21-årig man häktad som misstänkt för att skjutit ihjäl en 44-årig man vid samma torg i Hjällbo två dagar efter det stora bråket.

– Mannen som blev skjuten var inte känd hos oss för några brott, säger lokalpolischefen Ulf Merlander, som annars inte har närmare insyn i mordutredningen.

Polisens teori är att de två våldsamma händelserna hänger samman. Ulf Merlander vill fortfarande inte säga vad som kan utlöst konflikten mellan två grupper. Men han vill inte beskriva den som en som en konflikt mellan släkter, eller klaner.

– Det vi kallar Hjällbonätverket är unga män som står för mycket narkotikaförsäljning. De bor och är uppväxta i Hjällbo, men har en mängd olika bakgrunder, säger Merlander.

Unga med machoideal

– Det här är impulsiva män med ganska hårt machoideal. Ganska små oförrätter kan starta slagsmål, tillägger han.

I nätverket finns personer i en omskriven familj, där vissa medlemmar är kriminella.

På "andra sidan" finns personer i en släkt som polisen inte betraktar som kriminell.

Annons

– De har många näringsidkare i området, säger Ulf Merlander.

Den skjutne 44-åringen tillhörde denna släkt.

– Men släkterna har ingen konflikt med varandra, säger Merlander och hänvisar till polisens underrättelseverksamhet.

Att bråket målas upp som en klankonflikt kan ge den lokala polisen problem.

– Människor kan lätt klumpa ihop oss med vad som står i tidningarna, även om det inte är vi som uttalat oss, säger Ulf Merlander.

Får tips och blommor

Nu hoppas han att förhör med de anhållna och häktade ska ge polisen en bättre bild av hur våldet under sista helgen i maj startade.

Samtidigt är han tacksam för många tips och uppmuntran från allmänheten i Hjällbo.

– De lämnar både brev och blommor och tackar för vårt arbete. De vill ha oss här i högre utsträckning än vi kunnat vara tidigare, säger Ulf Merlander.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons