Annons

Polisen: Framgångsrikt att topsa sexköpare

Brott • Publicerad 5 april 2022
Polisen i Skaraborg topsade 60 misstänkta sexköpare i höstas. Arkivbild.
Polisen i Skaraborg topsade 60 misstänkta sexköpare i höstas. Arkivbild.Foto: Eva-Marie Törnström/TT

Vänsterpartiet meddelade i december att de vill att alla som misstänkts för sexköp ska topsas och registreras i ett dna-register. Detta förutsatt att förslaget om att höja minimistraffet för brottet från böter till fängelse blir verklighet.

Men polisen i Skaraborg använder sig redan av metoden, rapporterar P4 Skaraborg. Polisen motiverar det med att fängelse redan finns i straffskalan, även om de flesta än så länge döms till böter.

Annons

– Vi ska öka vår frekvens med dna-topsning, som är ett framgångsrikt verktyg. Här ser vi att vi har en målgrupp av brottsmisstänkta som vi aldrig träffar annars, som definitivt har en förhöjd risk att förekomma i brottsliga sammanhang, säger Peter Sundblad, polisens utredare i Skaraborg till P4.

I höstas topsades 60 män som alla misstänks ha köpt sex av samma kvinna. Syftet var att upptäcka andra eventuella brott bakåt i tiden men än så länge har man inte fått någon träff.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons