Annons

Polis Wallander tillbaka i rutan

Jenny Rudell svarar i lägenheten i Malmö. Hon låter pigg trots den sena kvällens premiärmingel med kända skådespelare och författaren Henning Mankell på en biograf.
Nyheter • Publicerad 23 december 2003
Rolf Lassgård och Marie Richardsson har två av de ledande rollerna i filmatiseringen av Henning Mankells polisroman Mannen som log. Foto: SVT
Rolf Lassgård och Marie Richardsson har två av de ledande rollerna i filmatiseringen av Henning Mankells polisroman Mannen som log. Foto: SVTFoto: 

För första gången fick Jenny Rudell se filmatiseringen av Mannen som log, SVT:s stora julsatsning, och återigen se sig själv som Ystadspolisen Kurt Wallanders dotter Linda. En roll som Oskarshamnstjejen Jenny Rudell nu gjort tre gånger; i Villospår, Den 5:e kvinnan och Mannen som log.

- Den här gången syns jag väldigt, väldigt lite, säger hon. Jag är med i två scener, egentligen bara för att markera att Wallanders dotter existerar och för att bygga ut hans privatliv lite.

Annons

Bra erfarenhet

Men erfarenhetsmässigt är de ynka scenerna inte att förringa. Jenny Rudell fick givetvis spela mot "pappa" Rolf Lassgård och "hans flickvän och poliskollega" Marie Richardson.

- De är väldigt bra skådespelare, säger Jenny Rudell. Under inspelningarna har jag förlitat mig helt på filmteamet. De kan sin sak, och det är jättekul att se hur allt går till bakom kameran.

Att Jenny Rudell hamnade

i Wallander-filmatiseringarna från början kom sig egentligen av en slump. Efter en audition i Stockholm till en roll i en annan film år 2000 hörde regissören till Villospår av sig och Jenny Rudell fick provfilma.

Sedan dess har inte bara miljoner svenskar fått se henne i tv-rutan, utan också många tyskar.

Kurt Wallander är numera även en av Tysklands mest populära tv-poliser. Böckerna toppar försäljningslistorna och sedan Villospår och Den 5:e kvinnan visats på tv med cirka 3,5 miljoner tittare per avsnitt är Wallander, enligt SVT, mer efterfrågad än någonsin. Det ryktas om planer på att filmatisera fler Mankellböcker, bland annat Innan frosten där Wallanders dotter spelar en stor roll.

Men det är inget Jenny Rudell tänker på. Hon säger att hon nog gjort sin sista insats som Linda på film.

- Jag spelar henne jättegärna igen. Men om hennes karaktär växer tror jag att de väljer en professionell skådespelerska med mer på fötterna.

Vilket betyg vill du ge till Mannen som log?

Annons

Jenny Rudell tänker efter en stund.

- En fyra. Se den! Den är kul och välgjord. Wallanderfilmerna brukar vara ganska tunga och dramatiska. Mannen som log känns ljusare och lättsammare. Framför allt är den rolig och man skrattar mycket. De flesta kommer nog att reagera på det.

I Mannen som log får Kurt Wallander nysta i en brottshärva där spåren i mördarjakten leder till ett bolag som hanterar transplantationer av mänskliga organ.

Själv ska Jenny Rudell titta på Mannen som log en gång till. Men den här gången blir det inte på någon kändisfest, utan hemma i tv-soffan hos föräldrarna i Oskarshamn.

Svårt att hinna med musiken

Numera bor hon i Malmö. Jenny Rudell lämnade Oskarshamn för sångstudier på en folkhögskola i Helsingborg för ett par år sedan. Efter det blev det jobb i Uppsala. Men södra Sverige lockade och Jenny Rudell säger att hon alltid gillat Malmö. När en kompis i staden efterlyste en rumskompis tog hon sitt pick och pack och flyttade.

Nu jobbar hon på ett casino. Och de "konstiga arbetstiderna", som hon säger, har gjort att det är svårt att hinna med någonting annat. Som passionen - musiken.

- Jag ska försöka skriva lite mer låtar och spela in en del till våren. Jag har skrivit en del tillsammans med min gymnasiekompis Joakim Övrenius, men sista tiden har det blivit pyttelite musik.

Har du fått andra skådespelarerbjudanden tack vare Wallanderfilmerna?

- Nej, jag har inte alls brytt mig om att utveckla den biten heller. Jag har inte sökt någonting. Det känns ganska lagom att ha varit med i dem.

Annons

Hon säger att hon är osäker på vad hon vill göra i framtiden.

Musiken känns viktigast.

Men, visst, man kan ju alltid ändra sig.

- Skulle jag få för mig att satsa på skådespeleriet tänker jag utbilda mig ordentligt, för det behöver man.

CARIN SIGFRIDSSON

carin.sigfridsson@barometern.se

Carin Janefrid
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons