Annons

Polis sköt mot däck – döms till böter

Brott • Publicerad 8 november 2022
Polisen råkade förra hösten på sin fritid passera en bilfirma i Sjöbo under pågående inbrott. För att stoppa de flyende inbrottstjuvarna sköt han mot däcken på deras bil. Arkivbild.
Polisen råkade förra hösten på sin fritid passera en bilfirma i Sjöbo under pågående inbrott. För att stoppa de flyende inbrottstjuvarna sköt han mot däcken på deras bil. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

En polisman lyckades stoppa två flyende inbrottstjuvar genom att skjuta sönder ett däck på bilen de färdades i. Nu döms han för tjänstefel och ska betala 20 000 kronor i böter, skriver Ystads Allehanda.

Polisen råkade förra hösten på sin fritid passera en bilfirma i Sjöbo under pågående inbrott. Han kallade på förstärkning och var nära att bli påkörd när de flyende inbrottstjuvarna for iväg.

Annons

Att han sköt mot däcken har han försvarat med att han befann sig i en nödvärnssituation. Men Ystads tingsrätt anser att risken för att han inte skulle lyckas stoppa bilen var överhängande och att det i stället var stor risk för att någon inne i bilen skulle skadas allvarligt.

Polismannen döms till 80 dagsböter för ett tjänstefel som inte bedöms som ringa. Polismyndighetens personalansvarsnämnd har sedan tidigare beslutat att han får behålla sitt jobb.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons