Annons

Polen planerar för 10 000 soldater vid gränsen

Polen/Belarus • Publicerad 10 augusti 2023
Polens försvarsminister Mariusz Blaszczak. Arkivbild.
Polens försvarsminister Mariusz Blaszczak. Arkivbild.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Polen planerar att stationera totalt 10 000 soldater vid gränsen mot Belarus.

Det säger landets försvarsminister Mariusz Blaszczak i en radiointervju. Han preciserar att 4 000 av dem kommer att stärka upp gränsbevakningsmyndigheten medan de andra 6 000 utgör reservtrupper.

Annons

Beskedet kommer dagen efter att Polens vice inrikesminister Maciej Wasik meddelade att man fördubblar gränsbevakningsstyrkan med 2 000 soldater.

Polen har varnat för att Belarus kan utgöra ett hot i och med att legosoldater från den ryska privatarmén Wagnergruppen numera finns i landet efter deras kortlivade myteriförsök i Ryssland.

Warszawa har också anklagat den belarusiske ledaren Aleksandr Lukasjenko för att låta tusentals migranter ta sig mot gränsen till Polen.

Spänningarna skärptes i förra veckan då Polen anklagade Belarus för att ha kränkt polskt luftrum då två belarusiska militärhelikoptrar syntes av invånare vid gränsområdet. Minsk beskrev anklagelserna som ett påhitt i syfte att "rättfärdiga upprustningen" vid gränsen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons