Annons

EU ense om pristak på rysk olja

Polen stretade emot men till slut kom EU överens om det föreslagna pristaket på rysk olja på 60 dollar per fat.
Ekonomi • Publicerad 2 december 2022
Tankfartyg som lastar olja under 60 dollar/fatet ska inte få försäkras. Arkivbild.
Tankfartyg som lastar olja under 60 dollar/fatet ska inte få försäkras. Arkivbild.Foto: Robert F. Bukaty/AP/TT

EU och G7-länderna, världens sju rikaste länder, inför pristaket på exporterad rysk olja för att begränsa Rysslands ekonomiska intäkter.

Enighet mellan alla 27 EU-länder i förhandlingarna var nödvändig. 26 av dem hade i praktiken gett tummen upp medan Polen ville ha ett ännu lägre tak, något som Ukraina också propagerat för.

Annons

Tidigt på fredagskvällen twittrade det tjeckiska ordförandeskapet i EU att ländernas ambassadörer nått en överenskommelse om ett pristak för rysk olja exporterad på fartyg.

Beslutet är ännu inte officiellt godkänt men det väntas gå igenom. Taket på 60 dollar per fat ligger nära nuvarande pris för rysk råolja.

Pristaket träder i kraft på måndag. Syftet är att undvika en global brist på rysk olja som skulle kunna leda till ökade energipriser och ytterligare underblåsa inflationen.

Införandet sammanfaller också med tidpunkten dels för EU:s allmänna importförbud av skeppad rysk olja, dels för regler om inga försäkringsbolag får försäkra oljelaster som kostar över 60 dollar fatet, en åtgärd för att inte andra länder utanför EU och G7-länderna ska strunta i pristaket.

– Att minska Rysslands energiintäkter är kärnan i att stoppa den ryska krigsmaskinen, säger Estlands premiärminister Kaja Kallas, nöjd med att pristaket sänktes med några dollar jämfört med det ursprungliga förslaget.

Enligt henne innebär varje dollar två miljarder dollar mindre i Rysslands krigskassa.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons