Annons

Rysk förstärkning efter ukrainsk motoffensiv

Ukraina hävdar motoffensiva framgångar militärt och Ryssland skickar truppförstärkningar till fronten.
USA:s utrikesminister säger att Ukrainas framgångar är betydande men varnar för ett utdraget krig i östra Ukraina.
Ukraina • Publicerad 9 september 2022
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.Foto: Genya Savilov/AP/TT
USA:s utrikesminister Antony Blinken (vänster) och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
USA:s utrikesminister Antony Blinken (vänster) och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.Foto: Jonathan Ernst/pool via AP/TT

Fragmentariska uppgifter kommer från de hårda striderna på flera fronter i östra Ukraina, där ukrainsk militär försöker att återta områden som ockuperats av Ryssland.

President Volodymyr Zelenskyj sade tidigare att staden Balaklija i Charkivregionen i nordöstra Ukraina befriats. I sitt dagliga tal på fredagen fortsatte han med samma budskap.

Annons

– Ukrainas väpnade styrkor har befriat och återtagit kontrollen över mer än 30 bosättningar i Charkivregionen, säger han och fortsatte:

– På alla dessa ställen kommer vi med den ukrainska flaggan och skydd för hela vårt folk.

Rysslands militär uppger att man sänt omfattande truppförstärkningar till Charkivregionen. Bilder som publiceras på statligt kontrollerade medier visar hur ryska stridsvagnar och underhållsfordon, ofta med bokstaven Z påskriven, rullar fram i kolonner i skogsområden och på grusvägar. Z är den ryska symbolen för Moskvas invasion i Ukraina.

Zelenskyj: Lägg inte ut information

En Moskvatrogen tjänsteman i Balaklija, Vitalij Gantjev, sade under kvällen i regional tv att "hårda strider" råder i staden.

– Vi kontrollerar inte Balaklija. Försök görs att mota bort ukrainska styrkor, säger han.

– Nu när nya ryska trupper har anlänt så kan våra styrkor slå tillbaka.

Uppgifterna har inte kunnat kontrolleras av oberoende källor.

Zelenskyj ber i sitt videotal att bloggare och andra inte ska lägga ut klipp eller annan information för tidigt, så att ukrainska soldater vid fronten inte ska utsättas för ytterligare risker.

– Snälla, skynda er inte att lägga ut saker, komplicera inte arbetet för vår armé med iver. Snälla rapportera inte specifika detaljer som officiella representanter inte har gått ut med, säger han.

USA:s utrikesminister Antony Blinken sade på ett pressmöte att de militära förlusterna för den ryska militären är stora.

Annons

– Antalet ryska soldater i Ukraina är enormt, och tragiskt, hemskt nog visar det hur (Rysslands) president (Vladimir) Putin är beredd att slänga in många människor in i kriget till stora kostnader för Ryssland, sade Blinken efter ett möte med Natochefen Jens Stoltenberg i Bryssel.

Blinken har precis varit på besök i Kiev, för ett möte med president Zelenskyj.

Strömmen utslagen

Ryska soldater uppges ha dödat två personer i personalen och misshandlat ytterligare flera anställda, uppger chefen för Ukrainas kärnkraftsmyndighet.

Flera personer uppges ha förts bort.

– Vi vet inte var ett tiotal personer finns nu, de fördes bort av ryska soldater, och vi vet inte deras vidare öden, säger kärnkraftsmyndighetens chef Petro Kotkin till AFP.

Raketattacker mot området vid kärnkraftverket Zaporizjzja har slagit ut strömförsörjningen i staden Energodar, uppger Internationella atomenergiorganet IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi. På sociala medier skriver han att "säkerheten äventyras i närliggande (kraftverket) Zaporizjzja" rapporterar AFP.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons