Annons

Pojke frias om dödshugg – "var mycket rädd"

En nu 15-årig pojke som anklagats för dråp efter en 17-årings död i Huskvarna förra sommaren frias av Göta hovrätt.
Pojkens knivhugg orsakade visserligen dödsfallet, men han var så rädd att hovrätten anser våldet vara ursäktat.
Brott • Publicerad 4 maj 2021
Göta hovrätt friar en nu 15-årig pojke som anklagats för att ha orsakat en 17-årings död i Huskvarna. Arkivbild.
Göta hovrätt friar en nu 15-årig pojke som anklagats för att ha orsakat en 17-årings död i Huskvarna. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Pojken som ställts tills svars var 14 år när händelsen skedde, och kan därmed inte dömas till något straff. I stället har händelsen prövats i en bevistalan, som väckts av åklagare och motsvarar ett åtal.

Jönköpings tingsrätt ansåg i en tidigare dom att pojken gjort sig skyldig till grov misshandel och vållande till annans död.

Annons

17-åringen hittades med svåra skärskador i en park och avled senare på sjukhus. Den yngre pojken medger att han utdelat knivhugg, men hävdar att det skedde i nödvärn och att han därför är oskyldig.

Göta hovrätt går nu den anklagade pojken till mötes. Domstolen framhåller att 17-åringen gjorde en attack med kniv mot 14-åringens kamrat, och att 14-åringen då hamnade i ett läge där han var mycket rädd och inte hade tid att tänka efter.

Hovrätten skriver i ett pressmeddelande att den yngre pojken var "i ett sådant psykiskt tillstånd att det måste anses ursäktligt att han inte klarade av att anpassa sitt agerande till vad som hade varit tillåtet enligt bestämmelserna om nödvärn".

I tingsrätten dömdes den nu 15-årige pojkens föräldrar att betala 300 000 kronor i skadestånd till 17-åringens anhöriga. Men eftersom Göta hovrätt friar pojken, blir det heller inget skadestånd.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons