Annons

Poetisk resa i mystikens trolska värld

Kalmar konstmuseum: Eva Fidjeland, Orrefors. Månadens konstnär. Till och med den 28 december.
Nyheter • Publicerad 1 december 2003
Metamorfos.
Foto: Anders Johansson
Metamorfos. Foto: Anders JohanssonFoto: 

Schamanens tält är en möjlig boning. Nu skimrar den trolsk på Kalmar konstmuseum.

För ett par år sedan började konstnären Eva Fidjeland, Orrefors, i samband med projektet Möjligheternas boning på Ölands folkhögskola, fundera över boningar och förvandlingar.

Annons

Nu visar hon sina tankar på Kalmar konstmuseum som Månadens konstnär.

Det är en resa i skogens och mystikens värld. Ringlande ormar, hyddlika boningar, älgens horn, lav och mossa och vrenskande grenar skapar en speciell stämning i det som i vanliga fall är en ganska liten och intetsägande smatt på muséets bottenvåning.

Eva Fidjeland har flyttat från staden till skogen. Hon funderar mycket över skillnaden mellan stad och land och över samtidens hets som borde ställas mot den alltmer utbredda utbrändheten.

Utställningen på konstmuseet rymmer mycket poesi. Det är en vandring från fröets fördolda hemvist i det hårda höljet till blommans starka kraft, den kraft som spränger skyddet och öppnar för möjligheter.

Mot tung betong, ofta bemålad med guld, ställer Eva Fidjeland det skira glaset som också rymmer sprängkraft och vassa egg. I en cirkel av småländsk gråsten vilar en belyst kattmummie. Också det tankar efter en föreläsning på folkhögskolan om de gamla egyptiernas tro om ett liv efter detta.

Hon sammanfattar sin utställning

i en dikt med de avslutande raderna:

I tystnad och i väntan växer något inuti dig.

Och en dag tar det ett språng

och blir en flamma.

Annons

Metamorfosen har blivit ett objekt

i spaltet mellan öppenhet och slutenhet, mellan tyngd och lätthet.

Eva Fidjeland har rört sig över vida fält i sitt konstnärskap. Hon har gått kulturvetarlinjen i Stockholm och på konstskola i Israel. Hon har gjort flera utställningar och ställt ut på många håll både separat och i samlingsutställningar. Det är första gången hon ställer ut separat på Kalmar konstmuseum.

GUNILLA PETRI

gunilla.petri@barometern.se

Gunilla Petri
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons