Annons

Poängkungen inför debuten: "Stort för mig"

Han har varit SHL:s hetaste poängspelare hela säsongen.
Nu får Färjestads Marcus Nilsson, 28, äntligen visa vad han går för i ishockeylandslaget Tre Kronor.
Ishockey • Publicerad 5 februari 2020
Marcus Nilsson ser fram emot debuten i Tre Kronor.
Marcus Nilsson ser fram emot debuten i Tre Kronor.Foto: Claudio Bresciani / TT

Färjestads store, lille lirare – 171 centimeter och 75 kilo – kom in i Tre Kronor på grund av ett återbud från KHL.

Men trots att han är en av de sista in i truppen kommer han att få en stor roll mot Tjeckien i Globen på torsdagskvällen.

Annons

Han har gjort två träningar tillsammans med hete målskytten Malte Strömwall, Sotji, och förre NHL-centern Oscar Lindberg, Zug, och den formationen ska också spela i numerärt överläge.

– Det är så klart kul, det passar ju min spelstil och jag har alltid varit en offensiv spelare. Mina styrkor har alltid varit powerplay framför allt. Så det vore väl dumt att ändra på mitt spel, säger Marcus Nilsson som gjort 38 poäng (8 mål+30 assist) på 36 matcher och leder SHL:s poängliga.

"Grymt bra spelare"

Marcus Nilsson började säsongen starkt och har inte mattats av någon gång. Därför har förbundskaptenen Johan Garpenlöv ifrågasatts när han tidigare inte tagit med Nilsson.

– Vi har pratat om att han ska få spela utefter sin roll och sina bästa egenskaper. Han kommer att spela powerplay, i offensiva situationer och i en kedja som vi förväntar oss ska leverera offensivt. Det ska bli jättespännande att se hur han tar sig an den här uppgiften. Gör han det han gör i SHL har vi en grymt bra spelare, säger Garpenlöv.

Inte nervös

Marcus Nilsson har slagit igenom sent i SHL. Han gjorde ett misslyckat SHL-försök i AIK 2013–14, men sedan han kom till Färjestad 2016–17 har det tagit fart och från slutspelet i fjol har det gått spikrakt uppåt.

– Det var väl i slutspelet jag kände att det funkade bättre och bättre och sedan tog jag med mig det in i den här säsongen. Jag känner väl att det här är min bästa säsong hittills.

Några fjärilar i magen säger han sig inte känna inför debuten.

– Jag är ganska lugn och stressar inte upp mig. Det var väl lite innan man åkte hit och man inte riktigt visste hur allt fungerar, men det har varit jättebra och en skön grupp, säger han.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons