Annons

Plats för fler ukrainska barn i svensk skola

Utbildning • Publicerad 4 oktober 2022
Fyra av fem ukrainska barn som flytt till Sverige går i svensk skola denna höst. Arkivbild.
Fyra av fem ukrainska barn som flytt till Sverige går i svensk skola denna höst. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

Drygt 6 100 barn och tonåringar som flytt till Sverige från krigets Ukraina går, eller har sökt plats, i svensk skola denna hösttermin. Dessa elever utgör fyra femtedelar av de ukrainska barn som tagits emot av en svensk kommun, enligt Skolverkets lägesbild.

En majoritet, cirka två tredjedelar, av de 258 kommuner som svarat på Skolverkets frågor bedömer att de har kapacitet att ta emot fler ukrainska barn och ungdomar. Hälften av kommunerna har i sina grundskolor god tillgång till personal som kan ukrainska eller ryska.

Annons

"Många kommuner hade förväntat sig fler barn från Ukraina än det faktiskt har kommit. När den initiala ruschen hade lagt sig har de därför inte sett att det blivit några större problem vad gäller mottagandet i skolan", säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson i ett pressmeddelande.

Ukrainska barn som flytt till Sverige har rätt att gå i svensk skola, men har inte skolplikt. Ett alternativ till svensk skola är ukrainsk undervisning på distans.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons