Annons

Pigg och makthungrig hundraåring firas i Kina

Stark ideologi, auktoritära metoder och en unik förmåga till anpassning. Mot oddsen firar Kinas kommunistparti hundraårsjubileum.
Kina • Publicerad 1 juli 2021
En mänsklig formation av siffran 100 – det kinesiska kommunistpartiets ålder – vid en galaföreställning i Peking inför jubileumsfirandet i veckan.
En mänsklig formation av siffran 100 – det kinesiska kommunistpartiets ålder – vid en galaföreställning i Peking inför jubileumsfirandet i veckan.Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Kinas president Xi Jinping vinkar inför en medaljceremoni i Peking i veckan, i samband med kommunistiska partiets hundraårsfirande.
Kinas president Xi Jinping vinkar inför en medaljceremoni i Peking i veckan, i samband med kommunistiska partiets hundraårsfirande.Foto: Liu Weibing/Nya Kina/AP/TT
Marxist-leninisten Mao Zedong var ordförande för Kinas kommunistparti när folkrepubliken Kina utropades 1949.
Marxist-leninisten Mao Zedong var ordförande för Kinas kommunistparti när folkrepubliken Kina utropades 1949.Foto: UPI/Scanpix/TT
Kineser cyklar förbi Himmelska fridens torg i Peking, där ett stort firande av kommunistpartiets hundraårsdag förbereds.
Kineser cyklar förbi Himmelska fridens torg i Peking, där ett stort firande av kommunistpartiets hundraårsdag förbereds.Foto: Andy Wong/AP/TT

Shanghai i juni 2021: Staden där Kinas kommunistparti föddes för ett sekel sedan bubblar av festkänsla. Turister vallas till historiska sevärdheter i röda bussar, på skyskraporna projiceras den symboliska hammaren och skäran och från jättelika reklamtavlor påminns folk om att "Aldrig glömma var du började".

Invid det blygsamma tvåvåningshus där den första partikongressen hölls har ett modernt museum byggts upp. Där kan besökare ta selfies, vifta med röda flaggor och svära trohet till partiet.

Annons

– Ni behöver ta er en ordentlig titt på hur fantastiskt vårt land är, säger en kvinna utanför museet till den amerikanska nyhetskanalen Bloombergs utsända.

Kväst motstånd

Firandet i Shanghai är symboliskt för ett land där gränserna mellan parti och stat i princip är helt utsuddade. Det var kommunistpartiet under ledning av Mao Zedong som 1949 utropade folkrepubliken Kina. Partiet och dess kommittéer kontrollerar inte bara politiken utan även kultur, försvar, näringsliv, utbildningsväsende och kinesernas vardagsliv.

– Partiet har uppnått sitt viktigaste mål, nämligen att behålla sin oinskränkta makt över staten och befolkningen, samtidigt som man kväst det mesta motstånd som potentiellt skulle kunna uppstå, säger Björn Jerdén, som är chef över Nationellt kunskapscentrum om Kina vid Utrikespolitiska institutet (UI).

Den kanske ivrigaste tillskyndaren av den allomfattande partiapparaten är Kinas president Xi Jinping, som även är kommunistpartiets generalsekreterare. 2017 skrevs följande mening in i partiets stadga, som en spegling av Xis filosofi: "Regeringen, militären, samhället och skolor (i) norr, syd, öst och väst – partiet leder dem alla", noterar dagstidningen South China Morning Post.

Massvält och gripanden

Men vägen till målet har varit brutal och kantats av miljontals människors lidande och död. Reformprogrammet "Det stora språnget" i slutet av 1950-talet skulle leda till en snabb industriell utveckling med fokus på stålindustrin, men skapade massvält med tiotals miljoner döda som följd. Och kulturrevolutionen, som inleddes 1966, blev en klappjakt på oliktänkande inom partiet och beräknas ha lett till många tusen, kanske miljontals, döda.

På 1980-talet togs förvisso steg mot liberalisering och tankar om marknadsekonomi och separation av stat och parti fördes fram av den dåvarande ledaren Deng Xiaoping. Den utvecklingen fick ett brutalt slut i och med massakern på Himmelska fridens torg 1989, då militären satte in stridsvagnar och dödade eller skadade ett stort antal, kanske tusentals, demokratiaktivister.

En röd tråd genom historien är att alla former av hot mot kommunistpartiets makt har undertryckts. Oliktänkande har fängslats, torterats, drivits i landsflykt och avrättats.

– Ledarna för partiet har begått väldigt allvarliga brott mot det kinesiska folket, både direkt och indirekt, säger Jerdén.

Makten mål i sig?

Samtidigt har partistyret varit lyhört för de anpassningar som krävs för att behålla makten. Sovjetunionens kollaps och de fallna kommunistpartierna i Europa har studerats noga. Socialiststaten Kina har klarat att omfamna marknadsekonomi och vissa klimatinitiativ utan att tumma på sin ideologi.

Och nu håller landet på att utvecklas till en supermakt. Nya sidenvägen, globala infrastruktursatsningar värda över 600 miljarder amerikanska dollar, ger Peking ett enormt inflytande.

Annons

Vad är då kommunistpartiets mål? Vissa bedömare hävdar att det är makten i sig. Frågar man partiföreträdare handlar det om att möjliggöra ett bra liv för det kinesiska folket och skydda landet från inre och yttre hot som kan skada dess intressen och stabilitet.

Detta har ytterligare inskärpts av Xi, som driver en mycket hård och nationalistisk linje när det gäller utbildning, medier, internet och vissa etniska grupper. Detta så att inga separata maktbaser ska kunna utvecklas, enligt Jerdén.

– Slutsatsen han och partiet har dragit är att om man ger folk ett lillfinger så tar de hela handen.

Fakta: Xi Jinping

Xi Jinping valdes till Kinas president den 14 mars 2013. Han är även överbefälhavare och ordförande i kommittén för inre säkerhet och övervakning av internet – samt kommunistpartiets generalsekreterare.

Han föddes 1953 i Peking, som son till en av grundarna till Kinas kommunistparti. Familjen har stora ekonomiska tillgångar. Tillsammans med hustrun Peng Liyuan har han ett barn, dottern Xi Mingze.

Xi blev medlem i Kommunistpartiet 1974, enligt uppgift efter åtta misslyckade ansökningar.

Han anses vara affärsinriktad och sträva efter ökade investeringar från utlandet. Hans kampanj mot korruption har gjort honom mycket populär, men under hans tid har också tillslagen mot människorättsaktivister ökat. 2017 fick han sitt namn inskrivet i Kommunistpartiets stadgar, något som enbart partiets grundare Mao Zedong och Deng Xiaoping, som öppnade Kinas ekonomi, har fått tidigare.

Källor: AFP, Amnesty med flera

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons