Annons

Peter Stormare söker svar på runstensgåta

Peter Stormare har en lång karriär bakom sig, men nu vill han satsa på sina egna projekt.
Ett av dem är tv-serien "The American runestone", där han söker svar på gåtan kring en omstridd runsten.
Nöje • Publicerad 11 juni 2019
Serien "The American runestone" kommer att följa Peter Stormares efterforskningar kring en runsten i Minnesota.
Serien "The American runestone" kommer att följa Peter Stormares efterforskningar kring en runsten i Minnesota.Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Viaplay-serien följer den svenske filmstjärnans egna efterforskningar kring en amerikansk runsten som den svenske emigranten Olof Öhman upptäckte i Minnesota i slutet av 1800-talet.

Är runstenen äkta tyder det på att svenskar och norrmän var i Minnesota redan på 1300-talet, men debatten om Kensingtonstenen har pågått sedan upptäckten. Trots att en lång rad experter har undersökt stenen genom åren finns det inget fastställt svar om dess uppkomst.

Annons

– Det hävdades att Olof Öhman hade gjort runstenen själv, även om det bevisades att den hade legat under ett träd långt innan han utvandrade från Sverige. Hans familj blev utsatt för skratt, spott och spe och det slutade med att två av hans barn tog livet av sig, säger Peter Stormare.

Känner samhörighet

Olof Öhman kom från en by som ligger nära området i Hälsingland som Peter Stormare växte upp i. Skådespelaren beskriver det som att Olof Öhman och hans fru var närvarande när han själv såg runstenen på ett museum i Minnesota.

– Det är 100 år mellan att vi föddes och 100 år mellan att vi utvandrade. Jag såg ett kort på honom och insåg att vi är lite lika. Jag kände att vi kom allt närmare varandra och i mitt liv har jag flera gånger haft sådana möten som är menade att ske, säger Peter Stormare.

Upplevelsen resulterade i "The American runestone", där Peter Stormare möter såväl lokalbefolkning som experter i jakten på svar om runstenens uppkomst.

TT: Får Olof Öhman upprättelse i serien?

– Till viss del hoppas jag det. Hans barnbarn finns kvar och en av dem berättar i serien att det fortfarande är många som anser att hans farfar gjorde runstenen, trots att det är tekniskt omöjligt.

Egna projekt

Det är Peter Stormares produktionsbolag som producerar serien och det är även han som regisserar. Han inledde karriären hemma i Sverige som skådespelare på Dramaten och har efter det haft en lång karriär i USA, med roller i filmer som "Fargo" och tv-serier som "Prison break".

– Man jobbar och jobbar, sedan kommer man till en punkt i livet där man vill göra sina egna saker. Jag har levt ett modest liv och har lite på mitt sparkonto, nu använder jag dem för att bygga min segelbåt, och det är detta som är segelbåten. Den sista fjärdedelen av mitt liv vill jag inte hoppa på projekt som håller mig borta i ett år, utan göra det som kommer från min egen penna.

Det är redan klart att det blir två säsonger av "The American runestone", som har premiär på Viaplay våren 2020. Sedan väntar flera filmer som Peter Stormare planerar att göra.

– Det är lite konstiga filmer och det är inte många som kommer att se dem. Men det är sådant jag vill göra. Den här serien är till exempel en enkel serie, gjord för enkla människor, om enkla människor och deras livsöden, säger Peter Stormare.

Jenny Rydberg/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons