Annons
Barometern.se/Kalmar

Peter Aronsson föreslås bli ny rektor på Linné

Nuvarande prorektorn Peter Aronsson föreslås bli ny rektor på Linnéuniversitetet efter Stephen Hwang. Förslaget överlämnades till personalgrupperna på tisdagen.
Kalmar/Växjö • Publicerad 23 maj 2017

Kronobergaren, historieprofessorn och nuvarande prorektorn Peter Aronsson föreslås bli ny rektor för Linnéuniversitetet.
Kronobergaren, historieprofessorn och nuvarande prorektorn Peter Aronsson föreslås bli ny rektor för Linnéuniversitetet.Foto: Anders Johansson

Peter Aronsson är professor i historia och sedan några år, vid sidan av Catherine Legrand, prorektor vid Linnéuniversitetet. På tisdagen föreslogs han bli ny rektor för Linnéuniversietet.

Annons

– Jag är glad att rekryteringsgruppen vill föreslå mig. Jag känner mig hedrad, säger han till Smålands-Posten.

– Det är ett otroligt intressant lärosäte som har stor potential. Jag ser fram att fortsätta.

Peter Aronsson var en av tre kandidater som gick vidare till det så kallade hörandet, som hölls tidigare i vår. De två andra kandidatarena var Birgitta Bergvall-Kåreborn, professor i informatik och prorektor vid Luleå tekniska universitet och Mats Tinnsten, professor i maskinteknik och prorektor vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

Rekryteringsgruppen har bestått av Dan Brändström, ordförande, Kajsa Wejryd, Marie Samuelsson, Gunilla Byrman, Victor Lagercrantz och Jan Andersson.

Nu går förslaget till MBL-förhandling med personalorganisationerna, som ska hållas i nästa vecka. Torsdagen den 8 juni kommer så förslaget upp till beslut i universitetsstyrelsen, men det är regeringen som tar det formella beslutet.

Peter Aronsson sökte i höstas rektorsjobbet vid Göteborgs universitet. Han var där en av tre slutkandidater, men drog tillbaka sin ansökan när det stod klart att Stephen Hwang skulle bli ny rektor vid Högskolani Halmstad.

– Jag vill att universitetet ska få bästa möjliga ledning, och det prövas bäst i en öppen utlysning. Om min kompetens passar behoven så kommer jag att vara en av de sökande, sade han då till Barometern- OT.

Peter Aronsson är 57 år och professor i historia med inriktning mot kulturarv och forskar bland annat om lokal och regional historia. Tillsammans med professor Catherine Legrand har han varit prorektor för Linnéuniversitet sedan januari 2016. Under våren 2017 har han varit vikarierande rektor efter Stephen Hwang.

Peter Aronsson är uppväxt i Gemla väster om Växjö, där farfar startade ett leksaksföretag och där brodern nu är vd. Där bor han också kvar, men han har dessutom ett sommarhus i Seby på sydöstra Öland.

Annons

Birgitta Hultman
Annons
Annons
Annons
Annons