Annons

Perus president avsatt – anklagad för statskupp

Perus parlament har avsatt president Pedro Castillo efter att han försökt upplösa parlamentet – något som beskrivs som ett statskuppsförsök.
Hans ersättare har redan svurits in.
Peru • Publicerad 7 december 2022
Perus president Pedro Castillo. Arkivbild.
Perus president Pedro Castillo. Arkivbild.Foto: Martin Mejia/AP/TT
Parlamentsledamöter i Peru firar efter att ha röstat för att avsätta president Pedro Castillo.
Parlamentsledamöter i Peru firar efter att ha röstat för att avsätta president Pedro Castillo.Foto: Guadalupe Pardo/AP/TT
Perus vicepresident Dina Boluarte, som svurits in till landets nya president. Arkivbild.
Perus vicepresident Dina Boluarte, som svurits in till landets nya president. Arkivbild.Foto: Jack Taylor/AP/TT
Motståndare till den avsatte presidenten Castillo i närheten av den polisstation där han uppges ha befunnit sig.
Motståndare till den avsatte presidenten Castillo i närheten av den polisstation där han uppges ha befunnit sig.Foto: Martin Mejia/AP/TT

En överväldigande majoritet (101–6, 10 frånvarande) röstade för att avsätta presidenten. Skälet till att avsätta honom anges vara "permanent moralisk oförmåga". Castillo ersätts av vicepresident Dina Boluarte, som redan svurit presidenteden.

Den 60-åriga Boluarte sade att hon tillträdde "i enlighet med Perus konstitution, från och med nu till den 26 juli 2026", då Castillos mandatperiod skulle ha tagit slut.

Annons

USA konstaterar i en kommentar att Peru inte längre anser att Castillo är landets president.

– Enligt vad jag förstått, givet parlamentets agerande, är han nu expresident Castillo, säger Ned Price, talesperson för USA:s utrikesdepartement.

Synts på polisstation

Castillo uppges i samband med omröstningen ha lämnat presidentpalatset i en bil som förde honom genom huvudstaden Lima till en polisstation. Vad som hände där är oklart. På en bild som polisen publicerade på Twitter, och sedan tog bort, syntes Castillo sitta inne på stationen omgiven av poliser, rapporterar AP.

Den dramatiska utvecklingen följde ett tv-sänt tal till nationen som Castillo höll, där han meddelade att han "temporärt upplöser parlamentet . . . och installerar en tillfällig nödregering" som kommer att "regera genom dekret".

Castillos besked om att lösa upp parlamentet fattades timmar innan en debatt skulle hållas om att ställa Castillo inför riksrätt. Det var den tredje motionen om riksrätt mot honom sedan han tillträdde i juli 2021.

"Ingen rättslig grund"

"Jag förkastar Pedro Castillos beslut att bryta den konstitutionella ordningen genom att upplösa kongressen. Det är en statskupp som förvärrar den politiska och institutionella krisen", skrev Dina Boluarte på Twitter.

Även Francisco Morales, som leder landets författningsdomstol, skrädde inte orden efter presidentens besked.

– I dag har det varit en kupp som på 1900-talet. Det är en kupp som är ämnad att misslyckas, Peru vill leva i en demokrati. Den här statskuppen har ingen rättslig grund, säger han till radiostationen RPP.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons