Annons

Personer på LSS-boende övervakades med babylarm

Personal på ett LSS-boende i Arboga avlyssnade boende med babymonitorer nattetid, vilket nu kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Det rapporterar BBL/At.
Vård • Publicerad 9 juni 2023
Ett LSS-boende i Arboga får kritik. Arkivbild.
Ett LSS-boende i Arboga får kritik. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Vid en kontroll upptäckte Ivo att tre personer övervakades av monitorerna om nätterna, vilket myndigheten anser vara starkt integritetskränkande. Ivo bedömer att övervakningen faller under "otillåtna begränsningsåtgärder", eftersom den har genomförts utan ett uttryckligt samtycke.

Orsaken till att monitorerna använts är, enligt Ivo, att bemanningssituationen förändrats och att sovande nattpersonal införts.

Annons

"Det är verksamhetens ansvar att säkerställa att bemanningen är tillräcklig utifrån brukarnas individuella behov och att bemanningen motsvarar lagstiftningens intentioner. Ivo menar att begränsningsåtgärder inte får användas för att kompensera för bristande bemanning", skriver Ivo enligt tidningen.

Arboga kommun uppger att de ska se över sina riktlinjer till följd av kritiken från Ivo. En babymonitor används normalt för att övervaka exempelvis småbarn med ljud eller bild.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons