Annons

Personal i klimatprotest på British Museum

Kultur • Publicerad 11 februari 2020

Efter nästan en vecka av protester på British Museum i London, mot museets sponsoravtal med oljebolaget BP, tar nu också personalen ställning. Lokala medlemmar i den fackförening som organiserar 4 000 arbetare på kulturella arbetsplatser runt om i Storbritannien kräver att ledningen ska bryta avtalet med BP och erkänna klimatkrisen.

"Som en offentlig institution är British Museum skyldiga sin personal, sina besökare och sin framtid att ta sitt ansvar i vårt samhälles hittills största utmaning", sade de i ett uttalande, enligt The Guardian.

Annons

Protesterna inleddes med att en gigantisk trojansk häst smugglades in på gården, som en markering mot att BP stöttade en utställning om det antika Grekland. I helgen deltog över 1 500 människor i protesterna, och ockuperade museets salar.

Allt fler kulturella institutioner i Storbritannien har den senaste tiden engagerat sig för att stoppa företag med fossila bränslen från att sponsra kulturen. Nyligen bröt till exempel Royal Shakespeare Company sitt avtal med BP.

Museet uppger att de kommer att fortsätta samarbeta med facket och de anställda.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons