Annons

Pensionsmyndigheten: Detta är en låg avgift

Låt inte avgifterna äta upp din pension. Välj billigare globala indexfonder, tycker Pensionsmyndigheten, som nu sänker riktmärket för vad som ska räknas som en låg avgift på fondtorget.
Ekonomi • Publicerad 7 maj 2021
Pensionsmyndigheten har tagit fram ett nytt rekommenderat riktmärke gällande låg årlig avgift för globala aktieindexfonder. Arkivbild.
Pensionsmyndigheten har tagit fram ett nytt rekommenderat riktmärke gällande låg årlig avgift för globala aktieindexfonder. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Rekommendationen är nu 0,2 procent i avgift, mot tidigare 0,4 procent.

– Vi har tittat på avgifterna för de globala indexfonderna. De som ligger i mitten ligger under 0,4 procent, säger Inger Johannisson, analytiker på Pensionsmyndigheten.

Annons

Det går att välja mellan många sådana fonder som har lägre avgifter än 0,4 procent, och det tycker också myndigheten att man ska göra.

Kan betyda mycket

Ju lägre avgiften blir, desto högre blir sparkapitalet till slut, förklarar Inger Johannisson. Pensionsmyndigheten har gjort ett räkneexempel, bara på sänkningen från 0,4 procent till 0,2 procent skiljer det 45 000 kronor för ett sparkapital på en miljon kronor för den som sparar i 40 år.

Pensionsmyndigheten har bara tittat på de globala aktieindexfonderna, inte de svenska eller andra fonder.

– Det var det uppdraget vi fick. Men det kanske kommer mer.

Kanske kan man undra om inte en högre avgift borde ge högre avkastning, som gör att avgiftsskillnaden kompenseras. Men så behöver det inte alls vara, enligt Inger Johannisson

– Det finns ingen lag som säger att en högre avgift ger högre avkastning.

Svårt att slå index

Det är svårt för en fond att slå index, och det talar för att det är bättre att välja fonder med lägre avgifter, förklarar hon.

– I valet av fonder med likartade index bör man välja den billigare. Det finns ingen garanti för hur fonden ska gå utifrån historisk avkastning. Studier har dock visat att fonder som gått dåligt historiskt också sannolikt går dåligt framöver, men om fond gått bra finns ingen garanti för att den fortsätter att göra det.

Avgifterna på Pensionsmyndighetens fondtorg är rabatterade.

– Ja, de tvingas att lämna rabatt, ju högre avgift och ju mer kapital i fonden, desto större rabatt, säger Inger Johannisson.

Annons

Fakta: Globala aktieindexfonder

Rekommendationen är nu att en global aktieindexfond för pensionssparande inom pensionssystemet ska räknas som en fond med låg avgift om den har högst 0,2 procent i avgift, mot tidigare 0,4 procent.

En global aktieindexfond sprider risk geografiskt och mellan olika branscher. Du som väljer mellan likartade fonder bör välja den med lägst avgift eftersom det är den egenskapen som man kan utvärdera i förväg. Det är svårare att förutse en fonds framtida värdeutveckling.

Källa: Pensionsmyndigheten

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons