Annons

Pendlare i kläm mellan två länder

Drömmen var en region där människor med lätthet kunde pendla till jobbet i Danmark eller Sverige. Men 20 år efter invigningen av Öresundsbron kämpar pendlare fortfarande med svårlösta gränshinder och andra problem.
Arbete • Publicerad 12 februari 2020
Danskan Pia Jacobsen har pendlat från Malmö till arbetet i utkanten av Köpenhamn i över 20 år. Efter att ha skapat en Facebookgrupp för frustrerade pendlare har hon och två andra gruppmedlemmar bjudits in till det danska folketinget.
Danskan Pia Jacobsen har pendlat från Malmö till arbetet i utkanten av Köpenhamn i över 20 år. Efter att ha skapat en Facebookgrupp för frustrerade pendlare har hon och två andra gruppmedlemmar bjudits in till det danska folketinget.Foto: Johan Nilsson/TT

Fler än 800 människor har gått med i Facebookgruppen "Øresundspendler – I klemme mellem 2 lande". Initiativtagaren är danskan Pia Jacobsen, som i närmare 25 år har pendlat till arbetet i utkanten av Köpenhamn från hemmet i Malmö.

– Min tanke med gruppen var att få fokus på de problem vi har och ge varandra råd och stöd kring vad man kan göra. Fler än jag trodde har gått med, säger hon.

Bli ett land?

Annons

Gruppen hann endast existera i runt två veckor innan Jacobsen blev inbjuden till det danska folketinget för att träffa en folketingsledamot i slutet av februari.

– Jag kommer att vilja prata om de problem jag har med socialförsäkringen, a-kassan och att jag under nästan 25 år inte haft någon rösträtt, säger Jacobsen.

Pendlare i Öresundsregionen har de senaste åren varit hårt prövade av gränskontroller, men i gruppen tas helt andra problem upp. Skillnader i skattesystemet, osäkerhet om den framtida pensionen eller att svenskar boende i Danmark stängs ute från digitala tjänster eftersom de inte kan få e-legitimation är några saker som medlemmarna är frustrerade över.

– Alla problem är inte gränshinder utan det är även gränsolikheter. Ska du få bort allt krävs det att det blir ett och samma land, vilket inte heller är en realistisk bild, säger Johan Wessman, vd för kunskapscentret Öresundsinstitutet.

Fyller 20 år

Han poängterar även att alla problem inte kan lösas av danska eller svenska myndigheter. Vissa saker har det fattats beslut om på EU-nivå – andra problem kanske kan härledas till skillnader i bankväsendet.

– Man måste även ha perspektivet att man inte kan lösa ett problem i Öresund som sedan skapar ett nytt problem mellan exempelvis Sverige och Norge. Öresund är en av flera gränsregioner.

Öresundsbron fyller 20 år till sommaren och runt 15 000 människor pendlar över förbindelsen för att arbeta i antingen Danmark eller Sverige. Totalt är cirka 10 000 svenskar bosatta i östra Danmark medan 20 000 danskar har satt ner sina bopålar på skånsk mark.

Kan inte rösta

Inom Nordiska rådet finns sedan 2014 ett gränshinderråd, som har till uppdrag att avskaffa eller minimera gränshinder i Norden. I det rådet ingår den danska socialdemokraten Henrik Møller, som nu ska träffa Pia Jacobsen och två andra pendlare på Christiansborg i Köpenhamn.

– Känslan har varit att eftersom vi inte kan rösta har vi inte heller varit så intressanta för politikerna, men nu har vi fått en inbjudan.

Nu har Pia Jacobsen dubbelt medborgarskap och får rösta i Sverige, men för att få rösta i folketingsvalet måste en dansk medborgare bo i Danmark.

– Jag tycker att det är fräckt att de tog min rösträtt ifrån mig, så att jag varken kunde rösta i Danmark eller Sverige under 20 år. Men fortfarande är det väldigt många som inte kan rösta i något av länderna, säger Pia Jacobsen.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons