Annons

Påve Benedictus ber om ursäkt

Förre påven Benedictus XVI ber om ursäkt för de skador hans hanterande av övergrepp inom katolska kyrkan i hans tyska stift kan ha inneburit.
Men han anser inte att han gjort något fel.
Tyskland • Publicerad 9 februari 2022
Påve Benedictus XVI under en ceremoni 2020.
Påve Benedictus XVI under en ceremoni 2020.Foto: Sven Hoppe/AP/TT

Det är kontentan av de brev han och hans advokater skrivit till utredarna av övergreppen, som pågick under hans tid som ärkebiskop i München och Freising mellan 1977 och 1982.

Påve Benedictus, född Joseph Ratzinger, anklagas i en oberoende utredning för att ha känt till att katolska präster förgrep sig på pojkar, utan att agera.

Annons

"Jag har haft stort ansvar inom den katolska kyrkan. Ännu större är min smärta över övergreppen och felen som begicks under min tid där", skriver påven, medan hans advokater i ett separat brev skriver att han inte var inblandad i någon mörkläggning, eftersom han inte kände till övergreppen.

Anklagelserna om att påven kände till övergreppen blev kända i januari i år och hans agerande har mötts av hård kritik. Även hans ursäkt får underkänt av grupper som arbetar för offren. "Ingen ansvarig tar konkret ansvar", säger gruppen Eckiger Tisch i ett uttalande.

Benedictus, i dag 94 år, avgick 2013.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons