Annons

Patient dog – syrgasmaskin laddades ur i taxi

Vård • Publicerad 9 september 2019
Region Kronoberg har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Arkivbild.
Region Kronoberg har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

En patient som led av avancerad lungsjukdom skulle åka hem från ett småländskt sjukhus med taxi från serviceresor. Men i taxin laddade batteriet till hans syrgasmaskin ut, och en kort stund därefter avled mannen.

Nu anmäler Region Kronoberg händelsen som allvarlig vårdskada, rapporterar

Annons

Händelsen inträffade förra sommaren. Patienten som var i konstant behov av syrgas fick mycket svårt att andas när batteriet i taxin tog slut. Vården larmades direkt. Väl hemma kontrollerades han av en sjuksköterska, och tillståndet förbättrades tillfälligt. Men kort därpå drabbades han av hjärtstillestånd.

Det är inte helt fastställt att dödsfallet berodde på felet med syrgasmaskinen. Däremot är det klarlagt att maskinen inte hade kopplats in till bilens cigarettuttag, något som alltid ska göras vid taxiresor, enligt regionen.

Regionen har anmält händelsen enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons