Annons

Pandemin bakom ökat antal arbetsplatsolyckor

Coronapandemin bidrog till en kraftig ökning av såväl anmälda arbetsskador som anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro.
Kvinnor är allra värst drabbade.
Arbete • Publicerad 9 juni 2022
Antal dödsolyckor för arbetstagare ochegenföretagare, 2016–2021.
Antal dödsolyckor för arbetstagare ochegenföretagare, 2016–2021.Foto: Johan Hallnäs/TT

TT har tidigare rapporterat om att antalet coronarelaterade ärenden till Arbetsmiljöverket ökade kraftigt under inledningen av 2021. Nu presenterar myndigheten arbetsskadestatistik för helåret.

Siffrorna visar att anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro ökade med 23 procent under 2021. Samtidigt ökade inrapporteringen av arbetssjukdomar med 48 procent jämfört med föregående år.

Förvärrat läget

Annons

Arbetsmiljöverket konstaterar att ökningen till stor del är pandemirelaterad och framförallt handlar det om anmälningar från kvinnor. Kvinnodominerande branscher som vård, omsorg och sociala tjänster står för en stor del av de anmälda arbetssjukdomarna.

"Det är oroväckande att kvinnor inom vård och omsorg står för stor del av ökningen av arbetsskadeanmälningar både när det gäller arbetsolyckor och arbetssjukdomar. Pandemin har förvärrat ett redan mycket tufft utgångsläge för de som jobbar i vården", säger Erna Zelmin, generaldirektör för Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

Den generella ökningen kopplas även till att ett stort antal anmälda arbetsolyckor har ett samband med upplevda biverkningar av covid-vaccinationer.

Dödsolyckor ökade

De vanligaste olyckorna bland kvinnor var annars fallolyckor eller i anslutning till lyft av vårdtagare. Bland männen handlar det i stället om förlorad kontroll över handverktyg och transportmedel.

Antalet dödsolyckor uppgick samtidigt till 39 stycken, en rejäl ökning sedan föregående år (2020). Inledningen på 2022 har också visat på fortsatt samma dystra utveckling. Enligt Arbetsmiljöverkets statistik har till och med maj månad 14 dödsolyckor rapporterats vilket är 1 mer än under samma period 2021.

Fakta: Statistiken i korthet

Totalt 153 232 arbetsskador anmäldes under förra året.

39 049 arbetsolyckor medförde sjukfrånvaro (18 563 kvinnor, 20 486 män)

10 990 olyckor skedde på väg till eller från arbetet (7 065 kvinnor, 3 925 män)

29 854 var arbetssjukdomar (22 141 kvinnor, 7 713 män)

Sammanlagt 39 dödsolyckor inträffade (3 kvinnor, 36 män)

Källa: Arbetsmiljöverket

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons