Annons

Pandemiförsenat ESS får 300 miljoner extra

Regeringen vill satsa ytterligare 300 miljoner kronor på forskningsanläggningen ESS i Lund.
Forskning • Publicerad 12 april 2022
Kablar dras i den 537 meter långa acceleratortunneln på ESS i Lund på måndagsmorgonen. Arkivbild från 2020.
Kablar dras i den 537 meter långa acceleratortunneln på ESS i Lund på måndagsmorgonen. Arkivbild från 2020.Foto: Johan Nilsson/TT

– Pandemin har lett till förseningar i färdigställandet och därför kommer regeringen i budgeten som presenteras på tisdag att föreslå att vi satsar 300 färska miljoner, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) under ett besök i Lund.

Att forskningsanläggningen kommer att vara i full drift först 2027, fyra år senare än den ursprungliga målbilden, meddelade ESS i december och flaggade samtidigt för avsevärda kostnadsökningar.

Annons

– Min bedömning nu är att 300 miljoner är vad som behövs nu för att fortsätta färdigställandet, säger Anna Ekström.

TT: Sker detta på bekostnad av andra forskningssatsningar?

– Nej, de här pengarna kommer från kontot för komvux, där alla pengar inte har gått åt.

Det första spadtaget för ESS togs 2014 och anläggningen kommer att ha världens mest kraftfulla neutronkälla när den står klar. Sverige och Danmark är värdländer för ESS, men i ESS-styrelsen – formellt ESS Council – sitter representanter för 13 länder.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons