Annons

Pandaungar har fötts på Nordens Ark

Natur • Publicerad 1 september 2020
”Det är få djur som är lika söta nyfödda som vuxna, men pandaungar ser ut som pyttesmå minikopior av vuxna pandor, ursöta”, säger Ewa Wikberg, zoologisk chef på Nordens Ark.Foto: Marie Mattsson/ Nordens Ark

Två röda pandaungar har fötts på Nordens Ark i Hunnebostrand.

”Det är få djur som är lika söta nyfödda som vuxna, men pandaungar ser ut som pyttesmå minikopior av vuxna pandor, ursöta”, säger Ewa Wikberg, zoologisk chef på Nordens Ark i ett pressmeddelande.

Annons

Veterinären konstaterat att det är en liten hona som nu väger 770 gram och en hane på 960 gram.

Ungarna ligger fortfarande i sitt bo. De föds blinda och är helt beroende av mamman. Efter födseln dröjer det ett par veckor innan de öppnar ögonen. I slutet av september kommer de att ge sig ut på upptäcktsfärd i hägnet.

Den röda pandan är ett litet rovdjur som lever högt upp i Nepals bergsskogar. Som många andra arter i området är den starkt hotad och det kan finnas så få som 2 500 individer kvar i det vilda. De nyfödda ungarna är viktiga för att hjälpa till att skapa medvetenhet om hoten mot arten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons