Annons

Övervakningsskandal skakar Israel

Avslöjanden om illegal övervakning i Israel får premiärminister Naftali Bennetts regering att reagera med ilska.
Det israeliska Pegasusprogrammet har nyttjats av polis för att övervaka ett stort antal betydande israeler.
Israel • Publicerad 7 februari 2022
Israels premiärminister Naftali Bennett. Arkivbild.
Israels premiärminister Naftali Bennett. Arkivbild.Foto: Ohad Zweigenberg/AP/TT

Israels premiärminister Naftali Bennett lovar att agera sedan övervakningsskandalen i landet växte i omfång efter nya avslöjanden på måndagen.

Sonen till landets förre premiärminister Benjamin Netanyahu ska ha övervakats med hjälp av det israeliska programmet Pegasus, liksom ytterligare prominenta israeler.

Annons

Israeliska tidningen Calcalist avslöjar att även medarbetare till Netanyahu samt framstående affärsmän har övervakats. Tidningen har tidigare rapporterat om att Pegasus, som kan installeras på mobiltelefoner utan att användaren vet om det, har använts i övervakning av Benjamin Netanyahus politiska motståndare.

Premiärminister Bennett sade att regeringen kommer att ta itu med övervakningen efter avslöjandena.

– Rapporterna beskriver ett allvarligt läge som inte är acceptabelt i en demokrati, sade Bennett på måndagen.

Han påpekade att Pegasus, tillverkat av israeliska cybervapenföretaget NSO Group, tagits fram för att bekämpa terrorism – inte för att övervaka israeliska medborgare.

Även president Isaac Herzog reagerade med indignation över avslöjandena.

Polisen svarade i ett uttalande till AFP att man föreslagit en "extern och oberoende utredningskommission", och att de kommer att "samarbeta fullt ut och med öppenhet".

Pegasus har sålt övervakningsprogrammet till ett antal länder och deras underrättelsetjänster, flera av dem med stora brister i mänskliga rättighetsfrågor.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons