Annons

Överlevare från Förintelsen träffar räddare

Israel • Publicerad 3 november 2019
Melpomeni Dina håller en israelisk flicka i handen vid återföreningen med de judiska syskon som hon räddade under andra världskriget.
Melpomeni Dina håller en israelisk flicka i handen vid återföreningen med de judiska syskon som hon räddade under andra världskriget.Foto: Patty Nieberg/AP/TT

Med tårar i ögonen återförenades 92-åriga Melpomeni Dina med de judiska syskon som hon gömde undan nazisterna i hemlandet Grekland under andra världskriget.

– Jag önskar att jag kunde ha räddat fler, säger hon vid en ceremoni vid monumentet över Förintelsens offer, Yad Vashem, i Jerusalem.

Annons

Runt henne har ett 20-personer samlats, de två syskonen Sarah Yanai och Yossi Mor med barn och barnbarn.

– Det är mycket känslosamt, säger Sarah Yanai, 86 år.

Hon berättar hur hon och övriga familjemedlemmar, sex personer, gömdes av Melpomeni och hennes två systrar. Först i en moské och därefter hemma hos systrarna i staden Veria i två år.

Sarah bror Yossi Mor var bara två år när de räddades undan nazisterna. I dag är han 77 och bär med sig berättelserna om deras liv som gömda.

Melpomeni och hennes systrar hedrades 1994 med Yad Vashems utmärkelse, som fram till i dag har tilldelats över 27 000 ickejudar som med risk för eget liv räddade judar från nazisterna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons