Annons

Överklagar dom om våldtäkter i RFSL:s lokaler

Brott • Publicerad 13 maj 2021
Övergreppen ska ha ägt rum i RFSL:s lokaler i Stockholm. Arkivbild.
Övergreppen ska ha ägt rum i RFSL:s lokaler i Stockholm. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

En man som fick fyra års fängelse för flera våldtäkter och sexuella övergrepp i RFSL:s lokaler i Stockholm överklagar till hovrätten, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

Den 56-årige mannen, som arbetade som migrationskonsult på RFSL i Stockholm, fälldes av tingsrätten för våldtäkt mot fyra män, alla under 30 år, samt sexuella ofredanden mot två av dem. Brotten ska ha ägt rum på mannens kontor mellan oktober 2018 och oktober 2019.

Annons

Alla fyra män hade vänt sig till 56-åringen i hans yrke för att få hjälp i sina asylprocesser. Männen har enligt tingsrätten antingen varit asylsökande, papperslösa, väntat på verkställighet eller arbetat under tillfälligt arbetstillstånd.

Tingsrätten ansåg att offren haft "små eller i princip obefintliga möjligheter att freda sin sexuella integritet", bland annat då de inte kunde svenska och trodde att mannen kunde bestämma över hur det skulle gå med deras asylprocesser. 56-åringen har i sin tur utnyttjat både sin roll och målsägarnas rädsla, ansåg rätten.

Mannen förnekar brott.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons