Annons

Över hälften av australierna lever i lockdown

Mer än 60 procent av Australiens över 25 miljoner invånare lever i lockdown. På torsdagen stängdes storstaden Melbourne ned för sjätte gången under pandemin.
Australien • Publicerad 6 augusti 2021
En öde gata i centrala Sydney. I Australiens tre största städer – Sydney, Melbourne och Brisbane – råder strikta restriktioner. Arkivbild.
En öde gata i centrala Sydney. I Australiens tre största städer – Sydney, Melbourne och Brisbane – råder strikta restriktioner. Arkivbild.Foto: Rick Rycroft/AP/TT

Sedan slutet av juni råder strikta restriktioner i landets största stad Sydney med omnejd. På torsdagen gick landets andra stad Melbourne in i sin sjätte lockdown sedan pandemins start. Även delar av delstaten Queensland, bland annat tvåmiljonersstaden Brisbane, är nedstängt.

I delstaten New South Wales, där Sydney ligger, rapporterades 291 nya fall av covid-19 det senaste dygnet. Det är andra dagen i rad som en ny toppnotering nås i delstaten.

Annons

– Jag väntar mig ännu högre siffror kommande dagar, jag vill att alla är beredda på det, säger New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian under sin dagliga presskonferens.

Mindre än 20 procent av Australiens befolkning är fullvaccinerade, framför allt på grund av att man inte har tillräckligt med doser i landet – och med ökad spridning av deltavarianten kan en återgång till det liv, med relativt lite covidpåverkan i vardagen, som australierna har åtnjutit under stora delar av pandemin verka avlägsen.

Landet drabbades något senare än många andra länder av sina första virusfall, och tack vare bland annat snabba gränsstängningar och effektiv smittspårning har man klarat sig relativt lindrig undan viruset.

Totalt har omkring 35 000 fall bekräftats och man har registrerat 927 dödsfall.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons