Annons

Över 900 döda – WHO reser till Kina

Internationella experter har rest till Kina för att utreda epidemin av det nya coronaviruset.
Utbrottet har krävt minst 910 dödsoffer – fler än det sammanlagda antalet dödsfall under sarsepidemin 2002–2003.
Under söndagen tog smittan fler liv än någonsin tidigare på ett dygn.
Kina • Publicerad 10 februari 2020
Vårdpersonal behandlar patienter på en intensivvårdsavdelning i Wuhan i Hubeiprovinsen i Kina, där virusutbrottet startade.
Vårdpersonal behandlar patienter på en intensivvårdsavdelning i Wuhan i Hubeiprovinsen i Kina, där virusutbrottet startade.Foto: AP/TT
Foto: 

På söndagskvällen lyfte ett plan med internationella experter från Genève mot Peking. Expeditionen leds av Världshälsoorganisationen WHO och uppdraget är att hjälpa Kina utreda den pågående virusepidemin.

Förhandlingar om att skicka experter har pågått i nästan två veckor, sedan WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus träffade Kinas president Xi Jinping i Peking i slutet av januari.

Får inte ta tunnelbana

Annons

På måndagen började människor i Kina ta sig tillbaka till sina arbetsplatser. En del restriktioner har lättats men flera arbetsplatser hålls fortsatt stängda. Det var glest på de vanligtvis fulla tunnelbanetågen under morgontrafiken i Peking och de få som åkte bar ansiktsmasker för att skydda sig mot smittan.

Många jobbar fortsatt hemifrån och en del arbetsgivare, som exempelvis försäkringsbolaget som pendlaren Chen arbetar för, har förbjudit sina anställda att åka kommunalt.

– Mitt hem i Huairoudistriktet är långt från stadskärnan, säger Chen.

– Jag brukar ta tunnelbanan men den här morgonen kostade det mig 200 yuan (motsvarande 276 kronor) enkel väg med taxi, säger han.

Över 40 000 smittade

Sedan WHO utlyste internationellt hälsonödläge den 30 januari har antalet smittade och döda i det nya coronaviruset fortsatt att stadigt öka.

Antalet avlidna i viruset överstiger nu med god marginal dödsiffran från sarsutbrottet 2002–2003, då totalt 774 människor avled runtom i världen. I Kina har 908 officiella dödsfall i det nya coronaviruset rapporterats, ytterligare två personer har avlidit i andra länder. Bara det senaste dygnet har 97 personer bekräftats avlidna. Det är det högsta antalet på ett dygn sedan epidemin bröt ut i slutet av förra året. 91 av dödsfallen inträffade i den värst drabbade Hubeiprovinsen.

Samtidigt har antalet smittade i Kina stigit till drygt 40 100 personer, de allra flesta i Hubeiprovinsen, enligt landets hälsomyndighet.

Den enorma mängden smittade i provinshuvudstaden Wuhan, där epidemin startade på en fiskmarknad, har gjort att myndigheterna tvingats öppna två nya sjukhus och bygga om offentliga byggnader till provisoriska sjukhussalar.

Färre nya fall

De nya siffrorna kommer efter det att WHO uttryckt att virusutbrottet tycks ha stabiliserats i Hubeiprovinsen de senaste dagarna, med färre nya fall. Men organisationen varnar för att utbrottet kan ta fart igen.

I över två veckor har omkring 60 miljoner människor i Hubeiprovinsen befunnit sig i karantän – med reserestriktioner och stängda arbetsplatser. Om de långtgående åtgärderna har varit effektiva borde epidemin snart nå sin topp, enligt experter.

Viruset har spridits till minst 27 länder, där över 330 människor smittats. Hittills har endast två dödsfall rapporterats utanför Kina, i Hongkong och Filippinerna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons