Annons

Mördade förskolebarn – sedan sin egen familj

Minst 37 personer – merparten av dem barn – dödades när en man öppnade eld i en förskola i nordöstra Thailand på torsdagen. Gärningsmannen ska därefter ha kört hem och tagit livet av sin fru och barn.
Thailand • Publicerad 6 oktober 2022
En stillbild från en video visar hur en uppriven kvinna tröstas utanför förskolan i norra Thailand.
En stillbild från en video visar hur en uppriven kvinna tröstas utanför förskolan i norra Thailand.Foto: Mungkorn Sriboonreung/AP/TT
Vansinnesdådet inträffade i Na Klang, nära gränsen till Laos.
Vansinnesdådet inträffade i Na Klang, nära gränsen till Laos.Foto: Johan Hallnäs/TT
Invånare i staden Nong Bua Lam Phu köar för att donera blod efter attacken mot förskolan.
Invånare i staden Nong Bua Lam Phu köar för att donera blod efter attacken mot förskolan.Foto: Warnwarn Ch/AP/TT

På videoklipp från förskolan syns blod utsmetat på golvet och kroppar som täckts av vita lakan. Väggarna pryds av färgglada dekorationer och bilder på alfabetet. I bakgrunden hörs förtvivlade anhöriga gråta utanför byggnaden.

Enligt ett uttalande från polisen har 22 barn och två pedagoger hittills bekräftats döda i attacken mot förskolan. Ytterligare flera människor är skadade.

Annons

Gärningsmannen fortsatte därefter att skjuta mot människor från sin bil efter att ha flytt förskolan. Enligt thailändska Daily News ska han sedan ha kört hem och dödat sin fru och barn för att därefter ta sitt eget liv. Totalt dödade han minst 24 barn och elva vuxna, enligt lokala myndigheter.

Höll ett barn i famnen

Enligt ett ögonvittne låste förskolepersonalen dörren när de såg den beväpnade mannen närma sig, men han lyckades ta sig in genom att skjuta sönder dörren.

– En lärare som dog höll ett barn i sina armar. Jag trodde inte att han skulle döda barn, men han sköt rakt igenom dörren, säger vittnet.

Ett ögonvittne som mötte gärningsmannen under hans flykt säger till nyhetsbyrån AFP att han medvetet verkade ramma andra trafikanter.

– Det var blod överallt, säger vittnet.

Före detta polis

Motivet till dådet är ännu oklart. Premiärminister Prayut Chan-O-Cha har uttryckt sitt deltagande med de drabbade familjerna och beordrat en skyndsam utredning. Han kommer nu att resa till platsen för dådet.

Attacken inträffade på torsdagseftermiddagen, lokal tid, i Na Klang i provinsen Nong Bua Lam Phu nära gränsen till Laos.

Den 34-årige gärningsmannen, som var beväpnad med pistol, hagelgevär och kniv, är enligt myndigheterna en före detta polis som nyligen avskedades på grund av narkotikabrott.

Rättad: I en tidigare version angavs fel plats för dådet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons