Annons

Oväntat grattisbrev till drottningen

Elizabeth II har fått ett grattisbrev som hade varit otänkbart under större delen av hennes regenttid. Nordirländska Sinn Féin lyckönskar den brittiska drottningen, och lovordar hennes insatser för freden.
Storbritannien • Publicerad 2 juni 2022
Michelle O'Neill i samband med det nordirländska valet i maj.
Michelle O'Neill i samband med det nordirländska valet i maj.Foto: Peter Morrison/AP/TT
Elizabeth och hennes make Philip under det epokgörande besöket i Irland 2011. Bilden är tagen i Guinness takbar i Dublin.
Elizabeth och hennes make Philip under det epokgörande besöket i Irland 2011. Bilden är tagen i Guinness takbar i Dublin.Foto: Tim Rooke/pool/AP/TT

Brevet är undertecknat av Michelle O'Neill, som ingår i det nordirländska partiets ledning och som blir regional regeringschef – så kallad försteminister – efter valet som genomfördes nyligen. O'Neill lovar att "liksom ni ta alla möjligheter att stärka vänskapsbanden och förnya samarbetsandan mellan de av oss som i politiken och samhällslivet kommer från olika traditioner", citerar tidningen The Belfast Telegraph.

Sinn Féin bildades som en politisk gren till det väpnade IRA, som låg bakom blodiga dåd i konflikten i Nordirland fram till fredsavtalet 1998. 1979 låg IRA bakom en bombattack mot en fiskebåt i Irland som dödade drottningens kusin Louis Mountbatten och flera andra.

Annons

Gerry Adams, som ledde Sinn Féin fram till 2018, beskrev senare Mountbatten som ett legitimt mål. Ett officiellt beklagande av dådet från partiet kom först förra året, via Adams efterträdare Mary Lou McDonald.

Drottningen ska stå ovanför politiken, men har genom åren tagit symbolladdade beslut för att förbättra relationerna mellan Storbritannien, Nordirland och Irland. 1993 tog hon emot Irlands president Mary Robinson i Buckingham Palace, det första mötet någonsin mellan Storbritanniens och republiken Irlands statschefer.

Och 2011 blev Elizabeth första brittiska statschef att besöka Irland sedan landet blev republik.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons