Annons

Ovanlig tragedi: Flicka dödad av haj i flod

Australien • Publicerad 4 februari 2023
Hajattacker är ovanliga, även i Australien. Arkivbild från en strand i New South Wales där en man dödades häromåret.
Hajattacker är ovanliga, även i Australien. Arkivbild från en strand i New South Wales där en man dödades häromåret.Foto: Henrik Samuelsson/TT

En 16-åring har dödats av en haj i en ovanlig tragedi i västra Australien.

Enligt myndigheter var flickan ute med vänner på floden Swan, som bildar en vik när den rinner ut i Stilla havet genom storstaden Perth i delstaten Western Australia.

Annons

– De var på vattenskotrar. Det kan ha varit så att de såg en grupp delfiner, och att hon hoppade i för att simma med dem, säger Paul Robinson, polistalesman i staden Fremantle utanför Perth.

Vilken sorts haj det handlar om är oklart. Att hajar går till attack i en flod på det här sättet händer extremt sällan. När en man skadades av en haj i Swan River 2021 sades det vara det första fallet sedan 1960-talet.

Även i allmänhet är det ovanligt att hajar oprovocerat biter människor. Enligt registret International Shark Attack File i Florida uppgick antalet dödsfall globalt till elva stycken 2021, det senaste året som statistiken sammanställts för.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons