Annons

Ovanlig fågel kom till Sverige – reste med båt

En brunsula – en fågel som är sällsynt i Norden – kom på tisdagen till Stockholm med färja. Det är den andra gången den här arten noteras i Sverige.
Djur • Publicerad 8 augusti 2023
Fågeln, som bara setts en gång tidigare i Sverige, reste till Stockholm på på en Finlandsfärja. Arkivbild.
Fågeln, som bara setts en gång tidigare i Sverige, reste till Stockholm på på en Finlandsfärja. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

En av färjorna som kom till Stockholm på tisdagen gladde flera fågelskådare. Ombord reste inte bara mänskliga passagerare utan också en brunsula, en fågel som inte finns i Europa överhuvudtaget, utan närmast i Röda havet.

– Många av de här havslevande fåglarna är jättebra på att flyga långa sträckor när de bara letar efter mat, förklarar Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska Riksmuseet, för TT.

Annons

Enligt honom är det alltså inte konstigt att de ses på andra ställen än där de brukar leva.

Resa från Finland

Didrik Vanhoenacker är också en av dem som fick chansen att se fågeln när den kom in till Stockholm. Enligt honom syntes fågeln först igår i Finland när den landade på en kustbevakningsbåt utanför Helsingfors.

– Den hade aldrig setts i Finland tidigare och den har bara setts i Sverige en gång tidigare, säger han.

Fågel landade sedan på en färja på väg mot Stockholm.

– Då sågs den där på kvällen på båten som var på väg mot Stockholm. Och då var det busväder så den tyckte att det var skönt att sitta på en båt i stället för att flyga.

Rehabilitering

Fågeln, som enligt biologen verkade vara trött när den hamnade i Sverige, hämtades och fördes till en djurrehabilitering i Stockholm.

– Om jag fattade rätt, senaste jag hört var den inte skadad men den var ganska mager så nu får den äta upp sig så får vi se om den återhämtar sig.

Den första gången en brunsula noterades i Sverige var i början av november 2021, förklarar Vanhoenacker.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons