Annons

Östersjölaxens genetiska mångfald minskar

Miljö • Publicerad 3 maj 2021
Det årliga laxsläppet i Stockholms ström 2020. Utsättningen av lax och havsöring startade här 1973 för att bevara fiskbeståndet och behålla möjligheten att fiska mitt i city.
Det årliga laxsläppet i Stockholms ström 2020. Utsättningen av lax och havsöring startade här 1973 för att bevara fiskbeståndet och behålla möjligheten att fiska mitt i city.Foto: Anders Wiklund/TT

Enligt en studie från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har Östersjölaxens genetiska mångfald minskat de senaste 100 åren, rapporterar P4 Norrbotten.

Forskarna har gjort DNA-analyser på gamla laxfjäll från 1920- och 30-talen som sedan jämförts med dagens laxbestånd. Enligt SLU kopplas den växande genetiska likriktningen till de stora laxutsättningar som inleddes när vattenkraften började byggas ut på 1950-talet.

Annons

Bland annat i Mörrumsån har individerna blivit allt mer genetiskt lika varandra, enligt forskarna. Farhågan är att bristen på mångfald kan påverka laxens förmåga att klara sig igenom klimat- och miljöförändringar.

– Det blir sämre förutsättningar för den blandningen som blir kvar. Det är hela poängen med en god genetisk mångfald – då har man en bättre förmåga att klara förändringar, säger Johan Östergren, docent vid SLU, till radion.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons