Annons

Österrikes president går mot storseger

Österrikes sittande president Alexander Van der Bellen går mot seger i landets presidentval.
Österrike • Publicerad 9 oktober 2022
Österrikes president Alexander Van der Bellen.
Österrikes president Alexander Van der Bellen.Foto: Theresa Wey/AP/TT

Presidenten beräknas få omkring 56 procent av rösterna i söndagens val, vilket innebär att valet avgörs redan i den första valomgången.

Ingen av de övriga sex kandidaterna får tillräckligt med röster för att utmana Alexander Van der Bellen i en andra och avgörande valomgång. Den som kom närmast att utmana den sittande presidenten var Walter Rosenkranz från högerpopulistiska FPÖ. Rosenkranz får omkring 18 procent av rösterna.

Annons

Den 78-årige presidenten Van der Bellen har gått till val med löfte om "stabilitet" i landet.

Slutgiltigt resultat väntas först på måndagen, men vallokalsundersökningarna visar ett försprång som innebär att Van der Bellens seger knappast kan hotas.

Omkring 6,4 miljoner österrikare var röstberättigade i landet med omkring 9 miljoner invånare.

Alexander Van der Bellen har smeknamnet Sasha, med hänvisning till hans ryska rötter. Han föddes i Wien under andra världskriget, med en rysk far och en estnisk mor som flytt stalinismen i Baltikum.

Van der Bellen betecknas som liberal och pro-europeisk. Men posten som statschef i Österrike, med en mandatperiod på sex år, är framför allt ceremoniell.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons