Annons

Osäkert läge för Italiens regering

Först när premiärministern hotade med att avgå tog de sig i kragen.
Efter veckor av käbbel verkar bråket utrett mellan de omaka ledarna för regeringspartierna i Italien.
Men det innebär inte att krisen är över.
Italien • Publicerad 9 juni 2019
Hur länge kan Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio och Legas motsvarighet Matteo Salvini hålla ihop sin regering? Arkivbild.
Hur länge kan Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio och Legas motsvarighet Matteo Salvini hålla ihop sin regering? Arkivbild.Foto: Angelo Carconi/AP/TT

Främlingsfientliga Lega och populistiska Femstjärnerörelsen är ett udda par, och den stela relationen försämrades ytterligare i samband med EU-valet då tonläget höjdes och de politiska skiljelinjerna blev ännu tydligare.

Först när premiärminister Giuseppe Conte för en vecka sedan hotade med att avgå om inte det offentliga bråkandet upphörde började de att samtala med varandra efter vad som rapporterats som veckor av tystnad.

Annons

I torsdags meddelades så att Legas ledare Matteo Salvini och Femstjärnerörelsens (M5S) Luigi Di Maio till slut lyckats enas om skattesänkningar.

Men författaren och Italienkännaren Anders Bergman är tveksam till om relationen kommer att hålla i längden.

– Jag tror att det är mycket spel också, italiensk politik är väldigt ryckig, säger han.

"Slagit ned som en bomb"

Det som främst skapar splittringar är just den ekonomiska politiken. Lega propagerar för skattesänkningar medan antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen vill ha medborgarlön och större offentliga investeringar.

Dessutom hotade EU-kommissionen i onsdags med böter om inte landet gör något åt den skenande statsskulden – i dag över 130 procent av BNP.

– Det har slagit ned som en bomb, säger Bergman.

Han tror att budgetunderskottet och synen på statsfinanserna kommer att vara det som avgör regeringens framtid.

– Löser man inte det kommer regeringen att falla. För då finns en risk att investerare drar öronen åt sig, att det blir dyrare för företagen att låna ut pengar och att arbetslösheten ökar ännu mera.

Maktbalansen mellan Lega och Femstjärnerörelsen har nästan helt kastats om sedan EU-valet. Lega fick 34 procent av rösterna i EU-valet till skillnad från 17 procent i det nationella valet förra året. Samtidigt minskade stödet för Femstjärnerörelsen till drygt 17 procent i EU-valet, att jämföra med 32,5 procent i det nationella valet.

Inga andra alternativ

Många trodde att Salvini skulle vilja ha ett nyval efter framgångarna, men det har han avfärdat.

Annons

– Han inser väl att det kommer att bli svårt att kapitalisera på den här valsegern i EU-valet, säger Ann-Cathrine Jungar, som forskar om högerradikala partier vid Södertörns högskola.

Det är inte säkert att Lega kan få 34 procent i ett nationellt val, och på det sättet är ett nyval en riskfylld operation, fortsätter hon.

– Oavsett så kommer han inte få en majoritet, så för att få en parlamentarisk majoritet måste han ändå söka samarbete.

Malin Jansson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons